Варненският свободен университет е в Зимна ваканция от 23 декември 2024 г. до 5 януари 2025 г. (включително).
Светли и уютни празници!
гр. Варна 9007, к.к. "Чайка", ул. "Янко Славчев" 84
Прием: +359 52 355 106

КУЛИНАРНО ПЪТЕШЕСТВИЕ ПО СВЕТА

24 Януари 2019

Студентите и преподавателите от магистърска програма „Управление на културния туризъм“ на ВСУ “Черноризец Храбър“ Ви канят на кулинарно пътешествие по света. Ще се посетят пет континента: Европа, Азия, Африка, Северна и Южна Америка. На всяка „спирка“ ще се дегустират специфични за географския район храни и напитки.
Лектори и мултимедийни презентации ще представят популярни вкусни ястия и предпочитани питиета. Ще разкажат за технологията на тяхното приготвяне, за въздействието на подправките, за начина на сервиране и консумиране, за подходящите напитки.
 
Медиатори: Георги Недялков, Сюлейман Елдемир, Таня Атанасова, Елисавета Александрова-Зангелми.
 
 
Всички туристически държави се стремят да утвърдят като привлекателна атракция своята национална кухня. Най-известните дестинации за кулинарен туризъм са Франция, Италия, Мексико, Малайзия, Сингапур, Япония и други държави. Провеждат се кулинарни фестивали, дни на местната кухня, кулинарни състезания.
Кулинарният туризъм е съществен елемент в системата на културния туризъм и бързо се развива като тенденция в световен мащаб. Защото националните храни и напитки са проявление на традициите и културата на всеки народ, създадени са през вековете и непрекъснато се обогатяват. 
Кулинарното майсторство е единствената форма на изкуство, която въздейства на пет човешки сетива: зрение, слух, обоняние, вкус, допир. Храненето е винаги в топ 3 на любимите туристически дейности.
Светованата асоциация за кулинарен туризъм World Culinary Tourism Association промени своето име през 2013 г. на World Food Travel Association. Новият термин, който се възприема, е food travel.
Създателите на асоциацията смятат, че така по-ясно и по-коректно се отразяват всички интереси, бизнеси и форми на изява, засягащи пътуванията и вкусната храна. Те подчертават, че акцентът на организацията е повече към автентичното, здравословното и местното хранене, а не толкова към цената и ексклузивността на предложенията.
 
 
Мисли и афоризми
„Нека храната ви бъде лекарство и лекарството – храна!“ – Хипократ
„Няма любов, по-искрена от любовта към храната.“ – Джордж Бърнард Шоу
„След една хубава вечеря, човек може да прости на всеки, дори на собствените си роднини.“ – Оскар Уайлд
"Човек не може да мисли, обича или спи хубаво, ако първо не е вечерял хубаво." – Вирджиния Улф
„Виното развеселява тъжния, подмладява стария и вдъхновява младите.“ – Лорд Байрон
„Изискано ястие без чаша вино е просто трагедия.“ – Кати Матеа
„Бирата е направена от човека. Виното от Бог.“ – Мартин Лутер
„Първата целувка и първата чаша вино са най-добрите.“ – Марти Рубин
„Виното е бутилирана поезия.” – Робърт Луис Стивънсън
„Да отпразнуваме повода с вино и сладки думи!” – Платон
„Болката може да бъде облекчена с добър сън, баня и чаша вино.” – Тома Аквински
„Хората са като виното – някои се превръщат в оцет, а други се подобряват с възрастта.” – Папа Йоан XXIII
 
 
Начало на кулинарното пътешествие:
9 февруари 2019 година, събота, 13 часа,
бар „Капитана“ на хотелски комплекс „Темида“ (на 200 метра от ВСУ “Черноризец Храбър“ в посока към спирка „Журналист“).
 
Такси: за студенти – 15 лева
           за преподаватели и служители – 20 лева
 
Таксите се заплащат в университета в офиса на ТБ „Общинска банка“ АД или по банков път на следната банкова сметка:
ТБ „Общинска банка“ АД 
BIC: SOMBBGSF
IBAN код: BG40SOMB91301016075801
 
Основание за плащане:
Управление на културния туризъм – Кулинарен туризъм
 
Срок за записване: до 6 февруари 2019 г.



За допълнителна информация:
Павлета Кръстева
052 359 564, моб. тел. 0878 417 494
 

Форма за записване