гр. Варна 9007, к.к. "Чайка", ул. "Янко Славчев" 84
Прием: +359 52 355 106

Слово на доц. д-р Красимир Недялков пред абсолвентите от Випуск 2023

03 Юни 2024

Уважаемо академично ръководство,
Уважаеми колеги преподаватели и служители на ВСУ "Черноризец Храбър"
Уважаеми гости,
Скъпи дипломанти,


Радвам се, че имам възможността да поздравя всички присъстващи с добре дошли на един от най-значимите празници на нашето академично семейство - церемонията за връчването на дипломите на студентите от Випуск 2023. Броени дни след като прославихме делото на Светите братя Кирил и Методий, нека споделим радостта от това, че заедно добавяме към лъчите на „слънцето, което във душите грей" и нашия скромен принос - завършването на образователния цикъл на студентите от Випуск 2023 и правото на 277 бакалаври и 256 магистри да получат своите дипломи.

Благодаря Ви, че заедно създадохме този празник и днес го уважихте с рисъствието си. Нека поздравим студентите и преподавателите, които успяха да превъзмогнат редица трудности на времето в което живеем и да открият нови възможности по пътя към светлите бъднини на на своята реализация. Благодарност към вашите родители, към нашите партньори и към всички, които ви подкрепиха по този път и помогнаха днес да празнувате един успешно приключил етап от развитието си. Пожелаваме ви да намират същата подкрепа и разбиране по професионалния си път. Да бъдете успешни в живота, а благополучието и удовлетворението от постигнатото да ви съпътства навсякъде. 


Скъпи абсолвенти,

Вие се дипломирате в университет и в специалности, заемащи престижни места в  образователното пространство на Европа и Националната рейтингова система. Тези високи позиции дължим не само на качеството на образованието и научните изследвания, а и на добрата реализация на завършилите нашия университет. Затова първото ми пожелание към Вас днес е да носите винаги гордостта и отговорността на това, че сте възпитаници на един достоен и уважаван университет. 

Въпреки нескритите опити да се неглижира ролята на частното висше  образование,  благодарение на общите ни усилия днес университетът е динамично развиващ се, академично свързан в национални и международни научни мрежи и не на последно място - образователен център за студенти от целия свят. Университетът твърдо и последователно следва високотехнологичната линия на развитие на висшето училище и се утвърди с профила си на новатор. Днес ние сме съвременен образователен и научноизследователски център с приоритети в развитието на най-важните отрасли и сектори на днешна и утрешна България. Този успех се дължи на факта, че ВСУ „Черноризец Храбър“ има високи изисквания, надгражда постигнатото и процесът на трансформация е непрекъснат.

Многобройните успехи ни носят удовлетворение и гордост защото са ориентирани към младите хора на България и се ласкаем от мисълта, че допринасяме за умножаване на човешкия капитал на нацията. Вие, младите хора, сте част от обществото на свързания човек на 21 век, който задава нови посоки за развитие на света. Вие сте неизменна част и най-важният човешки ресурс на Индустрия 5.0, която се базира на иновации, нови технологични инструменти и платформи. Вие сте новото, на положителната енергия, на оптимизма. Искаме да вярваме, че Вие ще бъдете достойните продължители на мисията на университета.

Мечтайте смело, но помнете, че мечтите работят, само ако и ние работим за тях.

Избирайки своя професионален път, не се изкушавайте от това, което е най-лесно, най-достъпно или носи най-висок доход. Изберете професията, която наистина Ви привлича и Ви носи радост, но бъдете подготвени при необходимост с лекота да я променяте.
Пожелавам ви да постигнете върхове, които да направят нас –Вашите учители, горди и щастливи, а икономиката и обществото - проспериращи и благоденстващи. Днес на България са нужни повече от всякога трудолюбиви и успешни хора, които нямат време да чертаят нови разделителни линии или да произвеждат компромати, защото са заети да градят желаното бъдеще за всички.

Сега всички имаме достъп до образователни институции от цял свят. Но въпросът е влизаме ли в тях като в храм на знанието? Замисляме ли ce колко ни e важно знанието и образованието, които да превърнем в познание и възможности? Последните много често се осмислят само от материалната им страна, а нея повечето от нас я приемат като даденост, а не като нещо, което може и да не получим, а ако го имаме, можем да загубим! Не позволявайте консуматорската култура да ви лиши от красотата на индивидуалното преживяване на света и изкуството да бъдете свободни. Имайте самочувствието и смелостта винаги да правите своя избор и да понесете отговорността за него. Не се примирявайте с глупостта и пошлостта на популизма и лицемерието. 

И накрая ще поставя вечния въпрос за морала в общуването между човека и знанието. Стремете се да постъпвате честно и справедливо, защото хората могат и следва да постигат житейските си цели в съчетание с легитимните житейски цели на другите. Уважавайте мира, защото всички конфликти могат и трябва да бъдат решавани по мирен начин. Мирът е по-важен от всяка идеология.

Това са само част от въпросите, които чакат Вашите отговори.

Повече от всякога днес светът разчита на вашата непримиримост в търсенето на отговори. Знанието ще Ви даде възможност да промените нещо, но нито един университет не може да Ви даде всичко. Аз се надявам да сме ви дали умения и сили да намерите отговорите вътре в себе си. Постарахме се да Ви дадем нужните за това знания, да Ви завещаем академичния дух като основна наша ценност. Дали сме успели да Ви дадем пример, това ще прецените вие. И ако не сме го сторили – Ваше право е да ни съдите.

На добър час, скъпи млади колеги!