гр. Варна 9007, к.к. "Чайка", ул. "Янко Славчев" 84
Прием: +359 52 355 106

Алумни възпитаниците на ВСУ "Черноризец Храбър" встъпиха като съдии в Районен съд – Провадия

25 Юли 2024




Алумни възпитаниците на Варненски свободен университет "Черноризец Храбър" Полина Петрова и Петя Цветанова положиха клетва и встъпиха в длъжност като съдии в Районен съд – Провадия. Официалната церемония беше част от общото събрание на магистратите в града.

Полина Петрова е завършила „Право“ във Варненския свободен университет „Черноризец Храбър“, а преди това и „Международни икономически отношения“. Младши адвокат е към Адвокатска колегия – Варна, а през 2021 г. печели конкурс за съдебен помощник в Окръжен съд - Варна.

Петя Цветанова e завършила специалност „Право“ във Варненския свободен университет „Черноризец Храбър“. Работила e като деловодител и юрисконсулт. През миналата година след спечелен конкурс е назначена за съдебен помощник в Окръжен съд - Варна. Преминала е множество допълнителни квалификации.

Съдия Петрова и съдия Цветанова вече са част от състава на районния съд, след отлично представяне и спечелен конкурс. Те ще разглеждат граждански спорове. Двете се заклеха да прилагат точно Конституцията и законите на Република България, да изпълняват задълженията си по съвест и вътрешно убеждение, да бъдат безпристрастни, обективни и справедливи, да допринасят за издигане престижа на професията и да помнят, че за всичко отговарят пред закона.

Председателят на Районен съд – Провадия съдия Галина Алексиева сподели, че изключително много се радва на тяхното назначаване, тъй като институцията дълго време е работила с непопълнен щат, което е затруднявало нормалния работен процес. Полина Петрова и Петя Цветанова бяха поздравени от присъстващите съдии от Районен съд – Провадия, които споделиха, че с радост ще подкрепят новите си колеги и се надяват с тяхна помощ съдопроизводството в града да бъде по-бързо.

На церемонията по встъпването присъстваха магистрати и част от ръководството на Окръжен съд – Варна, в чийто съдебен район е съда в Провадия. Те им пожелаха много успех и удовлетвореност от избрания професионален път. „Помнете и винаги се водете от думите на Целз, че правосъдието е изкуство на справедливото и доброто. Бъдете добри съдии, бъдете справедливи!“ беше пожеланието на председателя на Окръжен съд – Варна, съдия Марин Маринов, който уважи събитието, съобщават от пресслужбата на Варненския окръжен съд.

Преди да спечелят конкурса за районни съдии, Полина Петрова и Петя Цветанова работиха като съдебни помощници в Окръжен съд – Варна.