Защита на данните
За ВСУ "Черноризец Храбър"

С маратон на четенето Варненският свободен университет отбеляза Световния ден на книгата и 450 годишнина от рождението на Уилям Шекспир

Маратонът на четенето беше организиран от Департамент ”Чуждоезиково обучение”, Руският център и Университетската библиотека – духовния център на ВСУ „Черноризец Храбър”. Тази година традиционният празник започна нетрадиционно в Източния парк на университета с положителен заряд и спомен за любима книга.

Маратонът продължи в Руския център на ВСУ „Черноризец Храбър“, където участниците прочетоха откъси от любими книги или преводи на различни езици.

В отбелязването на Световния ден на книгата и 450 годишнина от рождението на Уилям Шекспир се включиха студенти от специалностите „Архитектура“, „Психология“, „Международни отношения и право“, „Противодействие на престъпността и опазване на обществения ред“, магистърската програма „Управление на проекти, финансирани от фондовете на Европейския съюз“ и чуждестранните студенти от подготвителния курс. Участниците не само четоха откъси от негови произведения, но и говориха за преводите на великия Шекспир на български език  от големи имена в българската литература и история като един от първите кметове на Варна Кръстьо Мирски и гениалният поет Валери Петров.

Сред палитрата от произведения и автори присъстващите чуха още текстове на Пушкин, Хорхе Букай, Молиер, Екзюпери, Иван Крилов, Стивън Кинг, Санта Тереса де Хесус, Джоан Роулинг, Джейн Остин, Хайнрих Хайне, Габриел Гарсия Маркес.

Произведенията прозвучаха на различни езици – английски, руски, френски, испански и български, а сред най-запомнящите се бяха пословиците и стиховете на китайски език, представени от Йозлем Садкова, Иван Ениманев и Кики Чоху - участници в наскоро приключилия курс по китайски език, организиран от Департамент „Чуждоезиково обучение“.

Голям интерес предизвика Светлана Сухова, която представи презентация по стихотворението „Има такова езеро...”  не в оригинал на родния си руски език, а в собствен превод  на български език.

С впечатляващо представяне и прекрасни преводи на цели 4 езика - английски, руски, немски и български, за поредна година се отличи студентът Джуинет Шабан от четвъртокурсник в специалността „Мениджмънт в международния бизнес“ с част от произведението на Хайне.

С думи за творчеството му и един от разказите му в превод на български беше почетен починалият неотдавна писател Габриел Гарсия Маркес.

Специален гост на традиционния маратон беше д-р Емилия Милкова - директор на Регионалната библиотека “Пенчо Славейков“ във Варна. Тя удостои с грамоти Департамент „Чуждоезиково обучение“ и университетската библиотека за отзивчивостта, подкрепата и личното участие в каузата за популяризирането на книгите и четенето.by ВСУ Черноризец Храбър

Галерия