За ВСУ "Черноризец Храбър"

Новини - архив 2012 г.

Започнаха Коледните празненства във Варненския свободен университет

В Руския център на Варненския свободен университет "Черноризец Храбър" започнаха, станалите вече традиционни, празненства за ученици и студенти. уският център с радост посрещна своите първи гости. Тази година това бяха петокласници от различни училища във Варна.

19 декември 2012 г.
Студенти на ВСУ получиха сертификати по чужд език

Сертификати по чужд език по европейската езикова рамка бяха официално връчени на студенти в Руския център на Варненския свободен университет "Черноризец Храбър". За седма поредна година Департаментът връчва на успешно издържалите изпита студенти сертификат по чужд език за нива А2, В1.1, В1.2, В2, С1, съгласно Европейската езикова рамка.

17 декември 2012 г.
ВСУ посрещна ученици от Математическа гимназия "Д-р Петър Берон" във Варна

По покана на катедра "Архитектура и урбанистика" ученици от пет класа на варненската математическа гимназия "Д-р Петър Берон" посетиха Варненския свободен университет "Черноризец Храбър" на 11 и 12 декември 2012 г.

17 декември 2012 г.
Проект "Туника" – ревю на студенти на ВСУ от специалност "Мода и мениджмънт в модата"

Студенти от специалност "Мода и мениджмънт в модата" на Варненски свободен университет представиха своите нови идеи пред публиката във Варна на 12 декември 2012 г. роект "Туника" провокира изкушените почитатели на модата с нови концептуални хрумвания - неочаквани силуетни решения и дръзки комбинации на обемни и релефни форми.

14 декември 2012 г.
Студенти на ВСУ с ревю и танцови изпълнения на сцена за млади таланти в МОЛ Галерия Бургас

Студенти от специалност "Мода и мениджмънт в модата" и специалност "Хореография" във Варненския свободен университет "Черноризец Храбър" представиха на 4-ти декември модно ревю, танци и флаш-моб в МОЛ Галерия Бургас.

13 декември 2012 г.
Лично премиерът връчи договор за проект на ВСУ

Договорът за проекта BG161PO003-1.2.02-0039 "Създаване на нов офис за технологичен трансфер за енергийно ефективни материали и технологии на територията на ВСУ "Черноризец Храбър" бе връчен на официална церемония лично от премиера Бойко Борисов.

10 декември 2012 г.
Възпитаник на ВСУ участва в среща с президента под надслов "Младежка визия за развитие на България"

Борислав Добрев е първенец на випуск 2010 в специалността "Защита на националната сигурност" на Варненския свободен университет "Черноризец Храбър". През есента на тази година завършва с отличие и магистърската си степен "Митническо разузнаване и разследване" отново като първенец на випуска.

7 декември 2012 г.
Студент на ВСУ с награда на община Варна

В навечерието на студентския празник 8-ми декември бяха връчени традиционните годишни поименни награди на община Варна. Четвъртокурсникът Йордан Михалев, специалност "Мода и мениджмънт в модата" във ВСУ "Черноризец Храбър" получи приза в категория "Изкуства".

7 декември 2012 г.
Проект за дистанционно обучение - решителна крачка към модернизация на образованието

Проектът "Нови технологии за развитие на електронни форми и дистанционно обучение във ВСУ "Черноризец Храбър" е решителна крачка към модернизация на образованието, сподели при официалния старт на проекта ректорът на Варненския свободен университет проф. д.ик.н. Анна Недялкова.

5 декември 2012 г.
Проектът "Русия в сърцето на България" бе представен на международен форум в София

Проектът "Русия в сърцето на България", в който участваха студенти и преподаватели от Архитектурния факултет при Варненския свободен университет "Черноризец Храбър" и техни колеги от Инженерно-строителния факултет при Санкт-Петербургския държавен политехнически университет бе представен на ІІІ-ия Международен младежки форум "Молодежь строит будущее" в София.

5 декември 2012 г.
Варненският свободен университет "Черноризец Храбър" започва изпълнение на проект за развитие на дистанционните форми на обучение.

Официалният старт на проекта ще бъде даден на 5 декември (сряда) от 14:30 часа в Зала 2 на Учебно-спортния комплекс на ВСУ в присъствието на представители на Министерството на образованието, младежта и науката. По време на събитието ще бъдат представени основните характеристики на проекта, който включва широк набор от дейности. Ще бъде отделено специално внимание на видео обучението, което е новост в академичната практика.

3 декември 2012 г.
Студенти от Варненския свободен университет възраждат историческата памет за Русия

Студенти и преподаватели от Архитектурния факултет при Варненския свободен университет "Черноризец Храбър" и техни колеги от Инженерно-строителния факултет при Санкт-Петербургския държавен политехнически университет разработиха архитектурни проекти за реставрация и обновяване на паметните места, свързани с Русия, намиращи се на територията на Североизточна България.

30 ноември 2012 г.
Най-големият BMW Facebook фен е българинът Тодор Тодоров - студент във Варненския свободен университет

Най-големият BMW Facebook фен е българин. Това е 25-годишния Тодор Тодоров, от Варна, събрал резултат от 295 точки измежду повече от 100 000 претенденти от цял свят. Той се занимава със социални медии и в момента учи в магистърска програма "Международен маркетинг" във Варненския свободен университет "Черноризец Храбър".

30 ноември 2012 г.
Студент по архитектура във ВСУ със стипендия на Съюза на архитектите в България

Петокурсникът от Варненския свободен университет "Черноризец Храбър" Христо Чернаев спечели стипендия от Съюза на архитектите. За обявения от САБ конкурс за две стипендии на студенти по архитектура от 3-ти, 4-ти и 5-ти курс от всички архитектурни факултети в страната, катедра "Архитектура и урбанистика" представи две кандидатури – на Йоана Атанасова и Христо Чернаев.

30 ноември 2012 г.
4-ма студенти на ВСУ сред кандидатите за студент на годината

Десетима са варненските представители, регистрирани в класацията "Студент на годината 2012". Най-много са кандидатурите от ВСУ "Черноризец Храбър" - Саня Ковачева от специалност архитектура, Златина Манолова от психология, Станислава Иванова – право, и Павел Иванов – хореографска режисура.

30 ноември 2012 г.
ВСУ подписа меморандум за съвместна дейност с университета в Ковънтри

Варненският свободен университет "Черноризец Храбър" и Coventry University Enterprises (CUE Ltd.) подписаха меморандум за съвместна дейност. Това стана по време на заключителната среща в рамките на посещението на екип на ВСУ, воден от ректора проф. д.ик.н. Анна Недялкова. Сред множеството работни срещи може да се отбележи тази с президента на Coventry University Enterprises (CUE Ltd), Франк Милс.

28 ноември 2012 г.
Студенти от ВСУ участваха в международното изложение АСФАЛТИКА 2012 в Падуа

Студенти в магистърска програма "Пътно строителство" на Архитектурния факултет на Варненския свободен университет участваха в Международното изложение - биенале АСФАЛТИКА 2012 в гр. Падуа, Италия. Изложението се провежда от 21-ви до 23-ти ноември и е специализирано за машини, материали и иновационни технологии в пътното строителство.

27 ноември 2012 г.
Поредица от лидерски семинари във ВСУ

26 магистранти взеха участие завършилите в неделя семинари по лидерство по немската методика ГРИД. Станалите традиция семинари са интегрирани в Международната магистърска програма "Лидерство в глобална среда".

26 ноември 2012 г.
Завърши майсторски клас "Управление на знанието и социално-мрежови инструменти за бизнеса"

Въведение в управлението на знанието и прилагането на тези умения в управленските процеси, както и методологията на търсенето и облачните технологии за бизнеса бяха основните теми от лекциите на д-р Ели Мирон, преподавател в Университета Бен Гурион, Израел. Експертът - консултант на израелското правителство бе първият лектор, открил работата на международната академия "Знание и иновации" във ВСУ.

26 ноември 2012 г.
Уъркшоп и заключителна конференция по проекта "Русия в сърцето на България", ще се проведат от 26 до 30 ноември 2012 г. във ВСУ

Проектът финансиран от фонд "Руский мир", включва изследване и разработване на проекти за реставрация и обновяване на паметните места, свързани с Русия, на територията на Североизточна България.

24 ноември 2012 г.
Студенти от ВСУ участваха в международен уъркшоп по устойчива архитектура в Италия

Първи международен семинар по проблемите на многонационална градска среда с участието на представител на ВСУ "Черноризец Храбър" ще се проведе на 30 ноември в гр. Утрехт, Холандия. Форумът е част проекта "LUCIDE - Езиците в Европа: теория, политика, практика", в който Варненският свободен университет "Черноризец Храбър" е една от партньорските организации.

22 ноември 2012 г.
Студенти от ВСУ участваха в международен уъркшоп по устойчива архитектура в Италия

В началото на месец ноември екип от студенти от ВСУ "Черноризец Храбър", участваха в международен уъркшоп по устойчива архитектура – "Living with the earthquake, but not die" в град Римини, Италия.

19 ноември 2012 г.
Стартира записването за новата магистърска програма "Моден стайлинг"

Стартира записването за новата магистърска програма "Моден стайлинг" към Архитектурния факултет на ВСУ, програма "Изкуства". Специалността "Моден стайлинг" е от професионално направление 8.2. Изобразително изкуство от класификатора на областите на висше образование в Република България.

16 ноември 2012 г.
Сборник с есета на студенти и електронен сборник с езикови проекти бяха представени във Варненския свободен университет

В двете издания са включени близо 120 творби на студенти от трите факултета на Варненския свободен университет. Сборникът с есета "Прозорци към света" съдържа 67 есета на български, руски, английски, немски, френски и испански език, написани от студенти във Варненския свободен университет "Черноризец Храбър".

15 ноември 2012 г.
ВСУ с две шампионски титли и две трети места от първенство по карате

На 10 ноември 2012 година в зала "Арена-Овергаз" се проведе Национално студентско първенство по карате, организирано от Асоциацията за младежки дейности и спорт. С две шампионски титли при жените се завърна от София представителният отбор по карате на Варненския свободен университет. При мъжете първокурсниците от специалност "Защита на националната сигурност" Стоян Стоянов и Димитър Димитров завоюваха бронзови медали, а мъжкият отбор на ВСУ се класира на трето място.

14 ноември 2012 г.
Университетската библиотека при ВСУ е приета за пълноправен колективен член на АУБ

Управителният съвет на сдружение "Асоциация на университетските библиотеки" прие Университетската библиотека при Варненски свободен университет "Черноризец Храбър" за пълноправен колективен член на АУБ.

13 ноември 2012 г.
Започва реализацията на проект за създаване на нов офис за технологичен трансфер

Проектът на Варненския свободен университет "Черноризец Храбър" за изграждане на офис за технологичен трансфер е одобрен за финансиране с решение на Главна дирекция "Европейски фондове за конкурентоспособност" при Министерство на икономиката, енергетиката и туризма. Ректорът на ВСУ проф. д.ик.н. Анна Недялкова подписа договора за реализацията на проектното предложение.

8 ноември 2012 г.
Студенти от Архитектурния факултет на учебен стаж в Турция

20 студенти от специалностите "Строителство на сгради и съоръжения", "Архитектура" и "Пожарна безопасност и защита на населението", заедно със своите преподаватели доц. Милена Кичекова, доц. Дария Михалева и доц. Янко Милев проведоха учебен стаж по пожарна и аварийна безопасност и строителни конструкции в Република Турция.

8 ноември 2012 г.
Варненският свободен университет със спечелен проект за дистанционно обучение

Проектът на Варненския свободен университет "Черноризец Храбър" Нови технологии за развитие на електронни форми и дистанционно обучение е сред одобрените проектни предложения по приоритетна ос "Подобряване качеството на образованието и обучението в съответствие с потребностите на пазара на труда за изграждане на икономика, основана на знанието" на Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси".

7 ноември 2012 г.
Руският център на ВСУ с награда в Москва

В рамките на Шестата международна асамблея на фонд "Русский мир" Руският център на Варненския свободен университет получи специална грамота за активно информационно сътрудничество. Събитието, което се проведе на 3-ти и 4-ти ноември в Москва е сред най-мащабните, свързани с популяризирането на руския език и култура.

6 ноември 2012 г.
Ректорът на ВСУ участва в Международната асамблея на фонд "Русский мир"

Ректорът на Варненския свободен университет "Черноризец Храбър" проф. д.ик.н. Анна Недялкова и Директорът на департамент "Чуждоезиково обучение" доц. д-р Галина Шамонина бяха сред гостите на Шестата международна асамблея на фонд "Русский мир" в Москва.

5 ноември 2012 г.
ВСУ работи в партньорство с университети от Великобритания, Швеция и Дания по проект в сферата на чуждоезиковото обучение

ВСУ стартира работата си по изпълнението на двугодишен проект "Развитие на компетенциите на преподавателите, преподаващи специализиран чужд език в условията на междукултурно обучение" по програма за учене през целия живот. Проектът се реализира в дейност "Партньорства" на секторна програма "Леонардо да Винчи".

5 ноември 2012 г.
Студенти от Архитектурния факултет на ВСУ продължават работата си по проекта "Русия в сърцето на България"

В рамките на международния проект "Русия в сърцето на България", финансиран от фонд "Руский мир" в края на месец октомври група студенти от Архитектурния факултет на Варненския свободен университет "Черноризец Храбър", осъществиха научна експедиция в Североизточна България.

31 октомври 2012 г.
Студенти от Архитектурния факултет на ВСУ представиха свои проекти в Балчик

Изложба на студентски проекти стана част от програмата на Третата архитектурна среща "Знаци на времето" (27-28 октомври) в Балчик. Проектите са изготвени в Майсторски уоркшоп "Опазване и ревитализиране на архитектурното наследство" по интензивна програма "Еразъм".

30 октомври 2012 г.
ВСУ със свой представител в обсъждане на критериите за кандидатстване по програмата "Хоризонт 2020"

Представител на Варненския свободен университет "Черноризец Храбър" взе участие в координационната среща за стартиране на инициативата "ERA Chairs" (Европейско изследователско пространство). Тя е част от бъдещата изследователска програма на ЕС "Хоризонт 2020".

29 октомври 2012 г.
Eкип на Варненския свободен университет участва в конкурса за модернизация на пешеходните зони на Варна

В приключилия наскоро национален конкурс за реконструкция, модернизация и естетизация на главните пешеходни и обществени зони на Варна, обявен от Община Варна, особено се откроява разработеният от голям творчески екип на ВСУ "Черноризец Храбър" проект, под ръководството на проф. арх. Иван Никифоров д.а.н.

29 октомври 2012 г.
Омбудсмана на Република България гостува на Варненския свободен университет

При огромен интерес и препълнена зала премина публичната лекция на омбудсмана на република България г-н Константин Пенчев "Правата на човека и средствата за тяхната защита". Студенти и преподаватели зададоха своите въпроси, свързани с правомощията на омбудсмана, правата на малцинствата, механизмите за защита от монополите, ефективното взаимодействие с административните структури на национално и местно ниво.

26 октомври 2012 г.
Условията за участие в международния конкурс за млади архитекти и дизайнери бяха представени пред студенти и преподаватели от ВСУ

Представители на Рока България гостуваха на студенти и преподаватели от Варненския свободен университет "Черноризец Храбър". По време на срещата бяха представени условията за участие в Петия международния конкурс за млади архитекти и дизайнери Jump the Gap, организиран от Рока България и Барселона дизайн център.

23 октомври 2012 г.
Студенти от ВСУ "Черноризец Храбър" се запознаха с работата на европейските институции

За осма поредна година в продължение на една седмица студенти от Междууниверситетските магистърски програми "Управление на международни бизнес проекти", "Международен маркетинг" и магистърските програми "Европейска администрация" и "Управление на европейски проекти" при ВСУ се запознаха с работата на Европейските институции.

23 октомври 2012 г.
Стажове в държавната администрация по проект "Създаване на капацитет за бъдещето - провеждане на студентски стажове в държавната администрация"

От 29 октомври до 29 ноември 2012 г. започва набирането на кандидати за втората вълна стажове в държавната администрация по проект "Създаване на капацитет за бъдещето - провеждане на студентски стажове в държавната администрация".

23 октомври 2012 г.
Бъдещи юристи от ВСУ проведоха среща-разговор с магистрати от Варненския районен съд

Студенти от Варненския свободен университет "Черноризец Храбър" проведоха беседа на правна проблематика с наказателни съдии от Варненския районен съд. Темата на срещата-разговор бе "Проблеми на правоприлагането по наказателни дела".

19 октомври 2012 г.
Преподаватели и студенти от Варненския свободен университет получиха специална покана от испанския архитект Лоренцо Гонзалес

По време на презентацията си в рамките на IX Международен конгрес "Машини, технологии, материали" испанският архитект Лоренцо Гонзалес отправи специална покана към катедра "Архитектура и урбанистика" на Варненския свободен университет "Черноризец Храбър" и факултетния клуб "Витрувий" за ефективно сътрудничество и обмен на идеи с преподаватели и студенти.

19 октомври 2012 г.
Участници в езиков и научен стаж в Санкт-Петербургския държавен университет получиха сертификати

Сертификатите на участниците в езиковия и научен стаж за студенти, докторанти и преподаватели във Варненския свободен университет "Черноризец Храбър" бяха официално връчени днес в Руския център на университета от доц. д-р Галина Шамонина - директор на центъра и на Департамент "Чуждоезиково обучение".

19 октомври 2012 г.
Книгата "Дизайн в архитектурна среда" на проф.д-р арх. Росица Никифорова с награда на САБ за архитектурна книжнина 2012 г.

Съюзът на архитектите в България провежда на всеки две години преглед на достижения в областта на архитектурата. Специален раздел от прегледа е посветен на архитектурната книжнина. Журито на раздела за специализирана архитектурна книжнина присъди четири равностойни награди за книги и две награди за периодични издания. Една от тях получи книгата "Дизайн в архитектурна среда" на проф. д-р арх. Росица Никифорова.

19 октомври 2012 г.
Във ВСУ "Черноризец Храбър" се проведе обучение по програмите на Intel Teach

В периода 14-17 октомври 2012 г. във Варненски свободен университет "Черноризец Храбър" се проведе обучение по програмите на Intel Teach. Лектори бяха Оливър Брей (Великобритания) и доц. д-р Г. Момчева (ВСУ). Представени бяха и Classmate PC, компютри за класната стая на бъдещето от Милен Йошовски от Сирма Медия.

19 октомври 2012 г.
332 абсолвенти на Факултет "Международна икономика и администрация" при ВСУ "Черноризец Храбър" получиха дипломи

332 абсолвенти от Факултет "Международна икономика и администрация" (66 магистри и 266 бакалаври), получиха своите дипломи за завършено висше образование на официална церемония, състояла се на 13 октомври 2012 г. във Варненския свободен университет "Черноризец Храбър".

13 октомври 2012 г.
Варненският свободен университет става партньор на Кеймбридж

Варненският свободен университет "Черноризец Храбър" ще си партнира активно с Университета Кеймбридж. ВСУ влиза в мрежата от партньори, които ползват и признават международните сертификати за владеене на английски език на британското висше училище в сферата на чуждоезиковото обучение.

11 октомври 2012 г.
302-ма дипломанти от Юридически факултет получиха своите дипломи на официална церемония

302-ма дипломанти от Юридическия факултет при ВСУ, сред които 35 отличници, получиха своите дипломи на официална церемония в Източния парк на Варненския свободен университет "Черноризец Храбър".

8 октомври 2012 г.
Водещ холандски учен в областта на хидроинженерството и крайбрежните зони изнесе лекция във Варненския свободен университет

Студенти от Варненския свободен университет участваха в практика по брегово инженерство под ръководството на доц. Хенк Ян Ферхаген от Технологичния университет в Делфт, Холандия.

5 октомври 2012 г.
С водосвет и уникално танцово шоу Варненският свободен университет "Черноризец Храбър" откри новата учебна година

С водосвет и уникално танцово шоу беше открита новата учебна година във Варненския свободен университет "Черноризец Храбър". По време на церемонията ректорът на университета проф. д.ик.н. Анна Недялкова връчи годишните стипендии на отличниците от випуск 2012.

1 октомври 2012 г.
176 абсолвенти на Архитектурния факултет при ВСУ "Черноризец Храбър" получиха дипломи

Общо 176 абсолвенти на Архитектурния факултет при Варненски свободен унивеситет "Черноризец Храбър" – випуск 2012 получиха своите дипломи за висше образование, от които 113 магистри и 63 бакалаври. Бяха наградени 46 отличници на випуска.

1 октомври 2012 г.
Варненският свободен университет е сред учредителите на ICARUS

Осем университета, сред които Варненският свободен университет "Черноризец Храбър", са основателите на Международния консорциум за научни изследвания и университетско образование ICARUS.

30 септември 2012 г.
Ученици от Шумен посетиха Руския център на ВСУ

Варненският свободен университет представи инициативите на своя Руски център пред ученици от Средно общообразователно училище с разширено изучаване на чужди езици и изкуства "Сава Доброплодни" – гр. Шумен. Училището има своите традиции и утвърдено име на средище на единството от знания и дарования. Много от учениците на това училище вече са студенти във ВСУ.

29 септември 2012 г.
Варненският свободен университет обсъди възможности за сътрудничество с делегация от Ханти-Мансийския автономен окръг - Югра в Русия

В Руския център на университета се състоя среща, ръководена от зам. ректора по научно-изследователската дейност на ВСУ проф. д-р Павел Павлов. Гости на университета бяха ръководителите на образователните ведомства в големите градове от региона – Сургут, Нижневартовск и Нефтеюганск. Целта на срещата бе проучване на възможностите за взаимоизгодно сътрудничество и обмяна на добри практики.

18 септември 2012 г.
Посещение на представителите от университета в Ковънтри във ВСУ "Черноризец Храбър"

На 14 септември 2012 г. делегация на Университета в Ковънтри, Великобритания посети Варненски свободен университет "Черноризец Храбър". Целта на посещението беше проучване на възможностите за трансфер на добри практики на CUE Ltd във ВСУ "Черноризец Храбър".

17 септември 2012 г.
Стартира Международната научна конференция на тема "Проектиране и строителство на сгради и съоръжения"

В рамките на конференцията беше представен проект за устойчива архитектура и антисеизмично строителство за ликвидиране на последиците от земетресенията в района на гр. Перник. Проектът е разработен от 23-ма студенти по архитектура и строителство от ВСУ под ръководството на проф. Масуд Есмайлу от Университета по архитектура във Венеция.

13 септември 2012 г.
Заместник-началникът на Литовската полицейска школа гостува на ВСУ

Комисар Аудриус Хмиелиаускас, зам. началник на Литовската полицейска школа – гр. Каунас, Република Литва гостува на катедра "Сигурност и безопасност" към Юридическия факултет на Варненския свободен университет "Черноризец Храбър".

13 септември 2012 г.
ВСУ е на второ място сред българските университети в световната уеб класация Raniking Web of Universities

Четиринадесетото издание на световната уеб класация на университетите от юли 2012 г., включва 21 хиляди висши учебни заведения по света. В графата за българските университети Варненският свободен университет "Черноризец Храбър" се нарежда на второ място по критерия влияние в интернет пространството.

11 септември 2012 г.
Защо да изберем специалност "Информатика" във ВСУ "Черноризец Храбър"

Специалност "Информатика" съществува във Варненския свободен университет "Черноризец Храбър" вече 11 години. Освен безспорният талант на нашите студенти, заслуга за това имат преподавателите от катедрата и добрите контакти с фирми от ИТ бизнеса. В последните години, въпреки кризата, интересът към тази специалност се запазва.

11 септември 2012 г.
Международна академия "Знание и иновации"

Практическото приложение на натрупаните знания или как наученото в университета да бъде приложено в изграждането на бизнес стратегии, политики и практики на всички нива е една от основните идеи на проекта на Варненския свободен университет "Черноризец Храбър", наречен Международна академия "Знание и иновации".

2 септември 2012 г.
Легендата на българското кино Гинка Станчева получи почетния знак на Варненския свободен университет

Почетния знак на Варненския свободен университет "Черноризец Храбър" получи легендата на българското кино Гинка Станчева като признание и благодарност за нейния огромен принос в развитието на българската култура и духовност. Наградата бе връчена по време на откриване на 20-то юбилейно издание на емблематичния фестивал "Любовта е лудост".

2 септември 2012 г.
Студентка от ВСУ представи България в Биеналето на архитектурата във Венеция

Студентката по архитектура от Варненския свободен университет "Черноризец Храбър" - Саня Ковачева е единственият български участник в тазгодишното Биенале по архитектура във Венеция. Проектът за небостъргач, изработен от Саня в екип с италиански студенти, спечели първа награда на международен уоъркшоп по архитектура във Венецианския университет.

30 август 2012 г.
Второ място на международно математическо състезание в Тайпе завоюваха възпитаниците на преподаватели във ВСУ

Преподавателите по математика във ВСУ Иван Ангелов и Стоян Ненков са познати не само на студентите в университета, но и на много варненски ученици с интереси в областта на математиката и информатиката.

29 август 2012 г.
Ректорът на ВСУ покани за подготовка в кампуса във Варна шахматните школи с призове от Европейското първенство

Шампионската титла на България на Европейското първенство по шахмат за деца в Прага не остана само в хрониките на спортните емисии. За университет с мисия да бъде социално отговорен субект на гражданското общество, какъвто е Варненският свободен университет "Черноризец Храбър", това е поредното доказателство, че в страната ни растат умни, знаещи и можещи млади хора, на които трябва да се протяга ръка.

29 август 2012 г.
Варненският свободен университет подава ръка на талантите в спорта и изкуството

Стипендиантски програми за отличен успех и постижения в различни области разкрива всяка година Варненския свободен университет "Черноризец Храбър". ВСУ е място с двадесетгодишни традиции и поглед в бъдещето. "Да съхраним и умножим интелектуалния потенциал за бъдещето на България" е не само красив слоган, а истинска кауза за академичния състав на висшето училище и неговия ректор проф. д. ик.н. Анна Недялкова. Тук се работи в сферата на научно-техническите иновации, които да осигурят високо ниво на конкурентоспособност в икономиката, социалния културния и икономическия напредък на страната.

28 август 2012 г.
Меморандум за партньорство между Община Варна и ВСУ

Меморандум за партньорство между Община Варна и Варненския свободен университет "Черноризец Храбър" бе подписан в зала "Варна" на общината. Страните подписваха документа водени от своите стратегически цели, свързани с постигането на високо качество на административния капацитет. В основата на партньорството е реализацията на младите хора и доброто взаимодействие между институциите. По време на срещата заместник-ректорът на университета и ръководител катедра "Администрация и управление" проф. д-р Павел Павлов представи успехите и предизвикателствата в развитието напрофесионалното направление "Администрация и управление".

23 август 2012 г.
Счупени мисли / Broken Тhoughts - изложба на Мери Аницин в Дома на архитекта Варна

Известната македонска скулпторка Мери Аницин Пейоска, създала си международно име в областта на декоративната и монументална скулптура, гостува в галерия "Дом на архитекта", ул. "Мусала" 10, Варна. Изложбата е с куратор арх. Станчо Веков, преподавател във Варненския свободен университет "Черноризец Храбър".

16 август 2012 г.
Варненският свободен университет развива успешно партньорство с Германия

Ректорът на ВСУ "Черноризец Храбър" проф. д.ик.н. Анна Недялкова бе на работно посещение в университета Витен/Хердеке, провинция Северен Рейн-Вестфалия. Гостуването в първото частно висше училище в Германия се проведе в периода от 7 до 10 август 2012 г. по покана на президента на университета проф. Мартин Буцлаф.

13 август 2012 г.
Студенти на ВСУ "Черноризец Храбър" ще работят съвместно с водещи италиански архитекти във Венеция и Акуила, Италия

На 13 август 2012 г. Варненския свободен университет "Черноризец Храбър" и италианското сдружение "Сенс ъф грийн" подписаха меморандум за сътрудничество. Целта на документа е да предложи начини и форми за развитието на образователния процес и практическото приложение на придобитите от студентите знания, както и да даде възможност на младите хора да участват в нови образователни програми, международни практики и стажове, пленери и уъркшопи с практическа насоченост.

13 август 2012 г.
Топ 20 на професионалните сайтове в обучението по руски език

Интернет не може да замени преподавателя на 100%, но за да работи ефективно със студенти и ученици, той може да използва минимум 20 професионални сайта, които съдържат справочна информация за граматическите правила, правопис и книжовна употреба на руския език. Това стана ясно по време на методическия семинар днес за съвременните технологии за обучение по руски език като чужд.

8 август 2012 г.
Изложба "Под открито небе" на студенти от ВСУ

Изложба от 19 картини с надслова "Под открито небе" бе официално открита в края на месец юли на детската площадка на гърба на Зоологическата градина във Варна (зад спирка "Акациите") с идея да се направи един по-цветен, забавен и красив детски кът. Инициативата е на спортния комплекс Trinity Park, който изгради напълно безвъзмездно, съвсем наскоро, страхотния кът за малчугани.

8 август 2012 г.
Вечер на дружбата с участниците в руската лятна школа

Вечер на дружбата с богата културно-музикална програма се проведе в Източния парк на Варненския свободен университет "Черноризец Храбър" за участниците в Четвъртата международна лятна квалификационна школа за обучение по руски език като чужд.

7 август 2012 г.
Над 100 изтъкнати лектори и студенти откриха лятната школа за обучение на руски език във Варна

Международният форум за подготовка на млади преподатели се организира от ВСУ "Черноризец Храбър" и фонд "Руский мир". Форматът на лятната квалификационна школа е уникален, защото събира на едно място начинаещи преподаватели с изтъкнати педагози, подчерта доц. д-р Галина Шамонина, директор на Руския център в ВСУ "Черноризец Храбър".

6 август 2012 г.
Земетресенията - предизвикателство за новите технологии

Във връзка с разработваните проекти на тема: "Устойчиви антисеизмични сгради за българските градове засегнати от земетресения" на тазгодишния Международен уъркшоп по устойчива архитектура с ръководител проф. д-р арх. Масуд Есмайллу, Архитектурният факултет при Варненски свободен университет "Черноризец Храбър", организира конференция

3 август 2012 г.
Студенти от ВСУ "Черноризец Храбър" изработиха уникален павилион от велпапе

Уникален параметричен модел на рекламен павилион от велпапе изработиха студентите по архитектура във Варненския свободен университет "Черноризец Храбър". За целта те са използвали софтуерни програми, с каквито работят само големите студиа на световно известните архитекти, както и 3D принтер.

2 август 2012 г.
Студентка на ВСУ "Черноризец Храбър" в първата десятка на света по карате

Борислава Ганева, която учи първи курс – право, във Варненския свободен университет "Черноризец Храбър", се класира в първата десятка на Световното първенство по традиционно карате.

2 август 2012 г.
Варненският свободен университет е домакин на грандиозна лятна салса фиеста

В продължение на три дни Варненският свободен университет "Черноризец Храбър" ще бъде домакин на "SUMMER SALSA FEST". От 10 до 12 август - в разгара на сезона на горещите страсти и безкрайните плажни партита в университетския комплекс ще бъдат изградени 3 открити сцени, които ще накарат посетителите да усетят магията на салсата.

30 юли 2012 г.
23 приемни изпита във ВСУ "Черноризец Храбър" през август

23 приемни изпити за нови студенти във всички бакалавърски специалности на Варненския свободен университет "Черноризец Храбър" ще се проведат през идния месец. Датите за тях са от 13 до 27 август, съобщиха от висшето училище.

30 юли 2012 г.
13 отличници в конкурса за есе получават стипендии на ВСУ "Черноризец Храбър"

13 са победителите в националния конкурс за написване на есе на тема: "Аз ще уча и ще успея в България", които получават право да се запишат в избраната специалност и да се обучават със стипендия на Варненския свободен университет "Черноризец Храбър".

23 юли 2012 г.
Три архитектурни проекта на варненски студенти отличени с награди на общината

На 17 юли 2012 г. в зала Варна, Община Варна се състоя заключителния етап на V-ия студентски конкурс за най-добър ландшафтен проект, организиран от Архитектурния факултет при ВСУ "Черноризец Храбър". В него взеха участие 7 екипа от Варненски свободен университет "Черноризец Храбър" и Лесотехническия университет в София.

19 юли 2012 г.
Във ВСУ "Черноризец Храбър" се проведе национална среща по проблемите на профилираното обучение по информатика и ИТ

Присъстваха около 70 участника, представители на средни училища, основни училища, софтуерни компании, учащи, експерти от РИО и др.

10 юли 2012 г.
Архитект Косьо Христов на 90 години

На 5 юли 2012 г. в Дома на архитектите във Варна по инициатива на доц. д-р арх. Станчо Веков беше тържествено отбелязана 90-та годишнина на архитект Косьо Христов. Събитието беше съпътствано от авторска изложба на юбиляра, която съдържаше концепцтуални идеи и реализации от 60-те години до наши дни.

6 юли 2012 г.
Международна практика в провинция Северен Рейн-Вестфалия, Германия на студенти от магистърски програми

В рамките на международния проект "Европейският бизнес-гарант за професионалната пригодност на получаващите висше образование във ВСУ "Черноризец Храбър"", стартирал още през 2005 г. от 25 юни до 29 юни 2012 г. се проведе международна практика, в няколко институции в провинция Северен Рейн-Вестфалия, Германия.

6 юли 2012 г.
Във ВСУ се проведе четвъртата Международна научна конференция "Информатиката в научното познание"

От 27-ми до 29-ти юни във ВСУ се проведе четвъртата Международна научна конференция "Информатиката в научното познание", която се организира съвместно от Варненския свободен университет и от Института по математика и информатика при БАН.

29 юни 2012 г.
Варненски свободен университет "Черноризец Храбър" разширява международните контакти

Делегация на Рижкия строителен колеж от Латвия, беше на посещение в Архитектурния факултет на ВСУ на 13 и 14 юни 2012 г., с цел установяване на сътрудничество в областта на научно-образователната и приложно-изследователска област. Четири членната делегация беше приета от зам.-ректора проф. д-р Павел Павлов и представители на Архитектурния факултет.

27 юни 2012 г.
Магистранти от международната магистърска програма "Бизнес лидерство в глобална среда" проведоха едноседмична практика на остров Тасос

38 магистранти от първата и единствена във ВСУ "Черноризец Храбър" международна магистърска програма "Бизнес лидерство в глобална среда" проведоха, под ръководството на доц. д-р Миглена Темелкова, едноседмична практика в хотел "Камелия" и апарт хотел "Семели" на остров Тасос, Гърция.

26 юни 2012 г.
Партньорство на ВСУ "Черноризец Храбър" с Българската асоциация за геотехническо и тунелно строителство

Международна конференция "Пристанищна инфраструктура, укрепване на свлачища и брегозащита", организирана от Българската асоциация за геотехническо и тунелно строителство, се състоя във Варна от 20 до 22 юни 2012 г. ВСУ беше поканен и участва със своята изложба от Проекти за "Архитектурно-градоустройствена концепция за изграждане на защитна и рекреационна островна зона "Златни пясъци" от V Международен студентски пленер-конкурс.

26 юни 2012 г.
Успешно представяне на Варненския свободен университет на I-вия световен шампионат за студенти по пожароприложен спорт

Oт 19 до 24 юни 2012 г. в Пловдив се проведе Първия световен шампионат по пожароприложен спорт за студенти. В три от общо четирите дисциплини представителния отбор на Варненския свободен университет "Черноризец Храбър" победи в преките си двубои представителите от Академията на МВР, като ги остави далеч зад себе си по време и прецизност на изпълнение.

26 юни 2012 г.
Лятна научна сесия във ВСУ "Черноризец Храбър"

Лятна научна сесия 2012 на Юридическия факултет на ВСУ "Черноризец Храбър" се откри днес, 22 юни 2012 г. В нея участват над 170 учени, преподаватели, експерти от практиката и студенти от университети и изследователски центрове в 10 държави.

22 юни 2012 г.
ВСУ "Черноризец Храбър" - домакин на работен семинар "Стратегия за човешки ресурси за изследователи"

На 21 и 22 юни 2012 г. ВСУ е домакин на работен семинар, организиран от ГД "Изследвания и иновации", Европейска комисия на тема "Стратегия за човешки ресурси за изследователи". В семинара участват представители на повече от 40 академични институции, изследователски центрове и финансиращи организации в Европа.

21 юни 2012 г.
Магистранти от ВСУ в концерна "Байер" и парламента на провинция Северен Рейн-Вестфалия

От 11 до 15 юни 2012 г., за трета поредна година, магистранти от междуинституционалната магистърска програма на Варненския свободен университет "Черноризец Храбър" и Европейския колеж по икономика и управление в Пловдив, проведоха краткосрочна практика в Германия.

20 юни 2012 г.
ВСУ ще бъде домакин на работен семинар "Стратегия за човешки ресурси за изследователи"

На 21 и 22 юни 2012 г. ВСУ ще бъде домакин на работен семинар, организиран от ГД "Изследвания и иновации", Европейска комисия на тема "Стратегия за човешки ресурси за изследователи". На семинара ще присъстват представители на над 40 академични институции, изследователски центрове и финансиращи организации в Европа.

18 юни 2012 г.
Студенти на ВСУ участваха в обучение по интеграционна политика

На 6 и 7 юни 2012 година, студентите от Варненски свободен университет "Черноризец Храбър" – Павел Попов, Светлозар Атев и Ралица Чаракчиева, съвместно с докторантът Силвия Тодорова и доц. д-р Ана Страшимирова, участваха в обучение: "За изграждане и укрепване на капацитета по отношение провеждането на интеграционна политика".

13 юни 2012 г.
Изтича срока за участие в конкурса за едногодишни стипендии на ВСУ "Черноризец Храбър"

20 юни е последният срок за участие в конкурса, който Варненският свободен университет "Черноризец Храбър" обяви за написване на есе на тема: "Аз ще уча и ще успея в България".

12 юни 2012 г.
Годишно ревю на студентите от специалност "Мода и мениджмънт в модата"

Традиционното ревю на студентите от специалност "Мода и мениджмънт в модата" се проведе на 5 юни 2012 г. Най-важната годишна изява на младите дизайнери се организира и осъществи за пореден път от Катедра "Изкуства" със съдействието на Студентски съвет при ВСУ "Черноризец Храбър".

12 юни 2012 г.
Студенти на ВСУ "Черноризец Храбър" взеха приз в националното състезание "Най-добра студентска компания на България"

Студенти от ВСУ "Черноризец Храбър" грабнаха приза за най-добър дебют на националното състезание "Най-добра учебна компания на България", което се проведе в София на 08 юни 2012 г. Варненските студенти се състезаваха с над 40 учебни компании от цялата страна от различни висши училища.

11 юни 2012 г.
5 специалности ще се изучават дистанционно във ВСУ "Черноризец Храбър"

Дистанционно обучение в 5 специалности обявява за прием ВСУ през новата академична година. Иновативният метод ще се прилага във Факултета по международна икономика и адмистрация за бакалаври по "Бизнес администрация и мениджмънт", "Публична администрация и мениджмънт", "Международни икономически отношения", "Международен маркетинг" и "Бизнес икономика".

11 юни 2012 г.
Семинар "Естетика и стил на обличане на служителите от съдебната система"

На 1 юни 2012 г. се проведе семинар на тема "Естетика и стил на обличане на служителите от съдебната система", организиран и осъществен от Варненския свободен университет "Черноризец Храбър" и Регионалната секция на сдружението на съдебните служители при Варненски окръжен съд. Лектор на обучението бе доц. Савка Казаларска.

7 юни 2012 г.
Годишно ревю на студентите от специалност "Мода и мениджмънт в модата"

Традиционното ревю на студентите от специалност "Мода и мениджмънт в модата" във ВСУ се реализира в края на всяка учебна година. Младите дизайнери от І до ІV курс ще покажат амбициозните си проекти, подготвени специално за годишното ревю, което ще се проведе вътрешния двор на Археологическия музей във Варна.

5 юни 2012 г.
Преподаватели и докторанти от ВСУ взеха участие в Двадесетата международна научна конференция на Мрежата на училища и институти по публична администрация (NISPAcee)

Общо десет доклада на представители от ВСУ, в т.ч. и на двама докторанти от катедра "Администрация и управление", бяха представени на работните секции, в рамките на Двадесетата международна научна конференция "Публичната администрация на Изток и на Запад: двадесет години развитие", състояла се в периода 20-26 май 2012 г., в гр. Охрид, Република Македония.

4 юни 2012 г.
152 магистри получиха дипломите си за висше образование, които се признават в цяла Европа

152 магистри получиха дипломите си за завършено висше образование днес на церемония в Европейския колеж по икономика и управление. Те са първият випуск студенти, които се обучават в 6 съвместни програми на висшето училище в Пловдив и Варненския свободен университет "Черноризец Храбър".

1 юни 2012 г.
Във ВСУ се проведе партньорска среща по проект "RE:ACT - Насърчаване на туризма: свързване на опит"

На 29 и 30 май 2012 г. във ВСУ "Черноризец Храбър", град Варна се проведе партньорска среща по двугодишен проект: Насърчаване на туризма: свързване на опит /RE:ACT/, в който ВСУ "Черноризец Храбър" участва в качеството си на партньорска организация.

1 юни 2012 г.
18 приемни изпита във ВСУ "Черноризец Храбър" през юни

18 приемни изпита за всички специалности, както и за изучаваните в областта на дизайна, мода и изкуства, ще се проведат по време на лятната сесия за прием на нови студенти във Варненския свободен университет "Черноризец Храбър". Датите за тях са от 11 до 25 юни.

31 май 2012 г.
Връчват дипломите на първите магистри на ВСУ "Черноризец Храбър" и Европейския колеж

Дипломите на първия випуск магистри на Варненския свободен университет "Черноризец Храбър" и Европейския колеж по икономика и управление ще бъдат връчени утре, 1 юни, в Пловдив. Дипломите им ще бъдат връчени от ректора на ВСУ "Черноризец Храбър" проф. д.и.н. Анна Недялкова и президента на Европейския колеж – проф. д-р Мариана Михайлова.

31 май 2012 г.
Студент на ВСУ "Черноризец Храбър" печели световен конкурс с над 150000 участници

Студентът Дилян Григоров от магистърската програма "Реклама и връзки с обществеността" на ВСУ "Черноризец Храбър" заминава за Лондон по покана на Международния институт за тонрежисура и на световно известния тонинженер Едуард Креймър. От 1 до 20 август 2012 г., заедно с "живата легенда" на звукозаписа, магистрантът ще изнася лекции на семинар по проблемите на съвременното музикално звучение и аудио смесване.

31 май 2012 г.
ВСУ "Черноризец Храбър" приема кандидат-студенти с оценки от матурите

Висшето училище предлага обучение в 19 бакалавърски програми, като дипломата за завършено висше образование се признава в цяла Европа. Общо 19 специалности за обучение на бакалаври предлага Варненският свободен университет "Черноризец Храбър" за новата учебна година, като за 13 от тях ще се приемат кандидати и с оценки от матурите.

30 май 2012 г.
Завърши Международният майсторски уъркшоп "Опазване и ревитализиране на архитектурното наследство", организиран от катедра "Архитектура и урбанистика"

След двуседмична усилена работа върху реални обекти – паметници на културата, студенти и преподаватели от три европейски университета се поздравиха в Каменната зала на Двореца – Балчик за изключителния успех на разработките, получили награди от г-н Николай Ангелов, Кмет на гр. Балчик.

30 май 2012 г.
Международни сертификати за 150 магистранти във ВСУ "Черноризец Храбър"

Отмина и последният ден от майсторският клас и инициативата "Дни на работодателите 2012" във Варненския свободен университет. В своите финални лекции американските преподаватели проф. Джордж Вредевелд, проф. Джеймс О`Нийл и проф. Ричард Макдоналд запознаха магистрантите с качествата и характеристиките на съвременния предприемач и важната роля на новите интернет платформи, иновации и технологии за бизнеса.

29 май 2012 г.
ВСУ стана първият шампион в Баскетболна аматьорска лига Черно море

Вчера бе сложен край на откриващия сезон в лигата, а във финала баскетболистите на Маргарита Гечева победиха Лудата банда с резултат 77-60. В мача за трето място пък Наздраве се наложи над Булпойнт с 92-87.

29 май 2012 г.
Бизнесът и правилата на играта

С обща лекция за "Икономическият растеж и правилата на играта" започна вторият ден от майсторския клас "Лидерство в глобална среда. Глобални аспекти на международните икономически отношения", който се провежда във Варненския свободен университет "Черноризец Храбър".

28 май 2012 г.
Световно известни учени водят Майсторски клас във ВСУ "Черноризец Храбър"

Майсторски клас "Лидерство в глобална среда. Глобални аспекти на международните икономически отношения" беше открит днес във Варнеския свободен университет "Черноризец Храбър". Майсторският клас, в който участват над 150 студенти от магистърски програми, ще продължи три дни.

27 май 2012 г.
Представителен блок на ВСУ "Черноризец Храбър" участва в празничното шествие на 24 май

Представители на академичната общност, преподаватели, студенти и служители на Варненския свободен университет "Черноризец Храбър", взеха участие в представителния блок по време на празничното шествие, посветено на Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост - 24 май.

27 май 2012 г.
Над 450 абсолвенти на Юридическия факултет на ВСУ "Черноризец Храбър" получиха дипломи

Промоция на Юридическия факултет на ВСУ "Черноризец Храбър" за тържествено връчване на дипломи на випуск 2011 г. се състоя на 23 май 2012 г. от 14:00 ч. в Аула Максима. Деканът на факултета проф. д-р Петър Христов приветства абсолвентите.

27 май 2012 г.
Правна беседа на известен юрист и нов кабинет във ВСУ "Черноризец Храбър"

С публична лекция на тема "Права на човека и основни свободи като ценност на демократичното общество. Ролята на адвоката за тяхното отстояване" започна десетият ден от "Дни на работодателите" 2012 г. във ВСУ "Черноризец Храбър".

23 май 2012 г.
Варненският свободен университет с две награди "Варна"

Варненският свободен университет "Черноризец Храбър" взе две награди "Варна" в сферата на науката и висшето образование на състоялото се на 22 май 2012 г. във Фестивален и конгресен център – Варна тържествено връчване.

23 май 2012 г.
Награди от ИНТЕРАРХ 2012 за ВСУ "Черноризец Храбър"

Варненският архитект доц. д-р арх. Станчо Веков бе отличен на XIII Световно триенале на архитектурата ИНТЕРАРХ - София 2012 със Сребърен медал и Почетна диплома. Международното жури на престижния форум, даде висока оценка за съвременните иновативни и гъвкави решения, вписването в ландшафтния контекст и екологичните страни на неговия проект за Многофукционална спортна зала с 1300-2000 зрителски места в Мездра.

23 май 2012 г.
Дискусии и изложби в залите на ВСУ "Черноризец Храбър"

Ректорът на ВСУ "Черноризец Храбър" проф. д.ик.н. Анна Недялкова откри на 22 май 2012 г. изложба, в която са представени проектите на студентите, участвали в Петия международен студентски пленер на тема "Островна защита на курорта Златни пясъци". Със своите разработки и творчески идеи студентите на ВСУ "Черноризец Храбър"спечелиха първо място в международната проява.

23 май 2012 г.
На 20 май 2012 г. за втори път се проведе Ден на Scratch в България, организиран от Катедра "Информатика"

На 20 май 2012 г. за втори път се проведе Ден на Scratch в България, организиран от Катедра "Информатика" на ВСУ "Черноризец Храбър" в парк-хотел "Заря". Участваха над 90 деца, родители, учители, студенти и преподаватели на ВСУ.

23 май 2012 г.
Архитект Рюе Нишизава стана редовен член на Академичния форум на ВСУ "Черноризец Храбър"

Варненският свободен университет "Черноризец Храбър" посрещна на 17 и 18 май 2012 г. своя дългоочакван гост – световно известният архитект Рюе Нишизава, който пристигна във Варна след 19-часов полет от Токио. Японският майстор е носител на най-престижната в света награда за постижения в архитектурата. Рюе Нишизава и Казуйо Сейджима стават лауреати на Притцкер за 2010 година, точно на 17 май.

22 май 2012 г.
Психология и управление на конфликтите

"Работата на организационния психолог – очаквания от мениджъра" бе дискусията, която отбеляза днешният ден от "Дни на работодателите 2012" във ВСУ "Черноризец Храбър". Тя се проведе между Милена Цолчовска, административен директор на Интерсервиз Узунов и бивш възпитаник на ВСУ и студенти от специалност "Психология".

21 май 2012 г.
536 абсолвента на ВСУ "Черноризец Храбър" получиха дипломи

Промоция на факултет "Международна икономика и администрация" за тържествено връчване на дипломи на випуск 2011 г. се състоя на 19 май 2012 г. от 11.00 ч. в Аула Максима на ВСУ "Черноризец Храбър". Общо 536 са абсолвентите от бакалавърските и магистърските програми на Факултет "Международна икономика и администрация".

21 май 2012 г.
Пети международен студентски пленер – конкурс "Двореца – Балчик"

За пети път ВСУ "Черноризец Храбър" провежда международен студентски пленер - конкурс в Двореца - Балчик. В него взеха участие екипи от студенти и преподаватели от университети от 6 страни.

21 май 2012 г.
На 18 май 2012 г. за седми пореден път спектакълът "Де гиди, вино червено" препълни салона на ДТ "Ст. Бъчваров" – Варна.

Тази година представянето му бе включено в "Майски салон на изкуствата", организиран от Дирекция "Култура и Духовно развитие" при Община Варна. Станка Димитрова, директор Дирекция "Култура и Духовно развитие" поздрави творческия екип и артистите на Академичния танцов театър.

21 май 2012 г.
Международни награди за студентите от ВСУ "Черноризец Храбър"

"Ролята на архитекта в административната структура на Община Варна" бе дискусията, която отбеляза началото на петия ден от "Дни на работодателите 2012г." във ВСУ "Черноризец Храбър". Тя се проведе с участието на главния архитект на Община Варна Петър Йорданов.

18 май 2012 г.
Ден на научните изследвания и кариерата в Руския център на ВСУ

Денят на научните изследвания и кариерата във ВСУ започна с изложба на руска и западна научна и художествена литература. След изложбата се проведе научно методически семинар за докторанти и млади научни изследователи. От името на ректорското ръководство на Варненския свободен университет проф. Павел Павлов благодари на проф. Елена Павловская за интересната лекция.

18 май 2012 г.
Професионални дискусии и творци от световна величина изпълниха залите на ВСУ "Черноризец Храбър"

Следобед в Аула Максима на университета, световно известният японски архитект Рюе Нишизава, носител на най-престижните награди "Прицкер" 2010 и "Кунстпрейс", направи презентация на свои проекти. На лекцията присъстваха преподаватели и студенти от 6 държави. Архитект Нишизава сподели, че във всеки свой проект внася нови възгледи от творчество си.

18 май 2012 г.
Варненската секция на Съюза на Математиците в България проведе своето отчетно – изборно събрание

По случай 50 годишнината на секцията бяха наградени с грамоти активни членове, сред които са преподавателите от ВСУ: доц. д-р Русалин Николаев, доц. д-р Здравко Славов, доц. д-р Галина Момчева, ас. Стоян Ненков и ас. Иван Ангелов.

18 май 2012 г.
Продължават "Дни на работодателите 2012 г." във ВСУ "Черноризец Храбър"

През вторият ден от инициативата "Дни на работодателите 2012 г." във ВСУ "Черноризец Храбър" се проведоха дискусии на работодатели със студенти и преподаватели. Присъстващите се интересуваха предимно от развитието и наемането в конкретни позиции на бизнес организациите.

15 май 2012 г.
Среща на президента Росен Плевнелиев с магистранти от ВСУ "Черноризец Храбър"

Студентите от магистърската програма "Реклама и връзки с обществеността" посетиха висши държавни институции и обществени електронни медии. Президентът на Република България Росен Плевнелиев се срещна с магистрите от специалност "Реклама и връзки с обществеността в управлението на бизнеса" на ВСУ "Черноризец Храбър".

15 май 2012 г.
"Дни на работодателите 2012" се откриха във ВСУ "Черноризец Храбър"

"Дни на работодателите 2012" се откриха днес, 14 май, от 10,15 ч. в централното фоайе на ВСУ под мотото "Експерти и студенти – партньорство за конкурентоспособност". Веднага след откриването на проявата проф. Хайнрих Нихавес се срещна със студенти, които са влючени в програма "Еразъм".

14 май 2012 г.
Руският център на ВСУ подреди изложба "Женското лице на войната", посветена на 9 май

На 9 май – Денят на Победата и Денят на Европа Руският център подреди изложба на тема "Женското лице на войната". Изборът на необичайната тема привлече вниманието на студенти и преподаватели на университета, и на ученици от средните училища, изучаващи руски език.

14 май 2012 г.
Участие на студенти от ВСУ "Черноризец Храбър" в ежегодния Областен преглед по пожароприложен спорт за 2012 г.

На 04.05.2012 г. на спортен комплекс "Локомотив" в гр. Варна се проведе ежегодния Областен преглед по пожароприложен спорт. Извън класирането в състезанието с представителен отбор участва и Варненския свободен университет "Черноризец Храбър".

7 май 2012 г.
Oткрит е Петият Майски фестивал на цветята

Стана вече традиция през най-хубавия месец на годината – месец май - Архитектурният факултет на ВСУ "Черноризец Храбър" да организира един голям пролетен празник. Тази година партньори на събитието са Община Варна – кандидат за Европейска столица на културата през 2019 г. и Фестивален и конгресен център - Варна.

3 май 2012 г.
Преподаватели и студенти на ВСУ "Черноризец Храбър" – експерти на фондация "Фридрих Еберт"

Преподавателите на ВСУ "Черноризец Храбър" доц. д-р Георги Калагларски и проф. д.ф.н. Милко Петров бяха основните медиатори на дискусията на тема "Регионалните медии – свобода и зависимости", която се проведе на 3 май 2012 г. в арт салона на Радио Варна.

3 май 2012 г.
Тържествено връчване на сертификати по чужд език

Департамент "Чуждоезиково обучение" на ВСУ "Черноризец Храбър" тържествено връчи сертификати за равнище на владеене на чужд език според Европейската езикова рамка. За пореден път събитието се проведе в Конферентната зала на Руския център.

27 април 2012 г.
Научна конференция на младите изследователи стартира във ВСУ

На 27 април 2012 г. във Варненския свободен университет "Черноризец Храбър" стартира Научна конференция на младите изследователи на тема: "Стратегия за развитие на българската икономика и външноикономическа дейност след кризата".

27 април 2012 г.
Световно известният автор на учебници по английски език и експерт в областта на чуждоезиковото обучение Джеръми Хармър - гост на Варненския свободен университет

Варненският свободен университет посрещна световно известния автор на учебно-методическа литература и експерт в областта на чуждоезиковото обучение проф. Джеръми Хармър. Той пристигна в България по покана на издателство "Пиърсън Лонгман" и ВСУ "Черноризец Храбър" бе първата му среща с колеги, съмишленици и приятели.

25 април 2012 г.
Ден на четенето в университета

На 23 април – Международния ден на книгата и авторското право, Департамент "Чуждоезиково обучение", Библиотеката при ВСУ "Черноризец Храбър" и Руският център за трета поредна година организираха Ден на четенето в университета.

24 април 2012 г.
5-ти Майски фестивал на цветята - 1 - 6 май 2012 г.

"5-ти МАЙСКИ ФЕСТИВАЛ НА ЦВЕТЯТА" и Изложение за ландшафтна архитектура, озеленяване и дизайн ще се състои от 1 до 6 май 2012 г. пред Фестивален и конгресен център – Варна. Събитията са организирани от Варненски свободен университет "Черноризец Храбър", Община Варна – кандидат за Европейска столица на културата и Фестивален и конгресен център – Варна.

21 април 2012 г.
Преподаватели от ВСУ, проведоха тренинги по време на Националната пролетна конференция на Съюза на математиците в България

На 10 и 11 април 2012 г, по време на Националната пролетна конференция на Съюза на математиците в България, провела се в Боровец, преподавателите от Катедра "Информатика" на ВСУ "Черноризец Храбър" гл. ас. д-р Галина Момчева и ас. Веселина Спасова, проведоха тренинги с преподаватели от висши училища, учители и изявени ученици, участващи с разработки в Ученическия институт към БАН.

17 април 2012 г.
Състезание по уеб дизайн за ученици и студенти се проведе във ВСУ

На 8 април 2012 г. във ВСУ "Черноризец Храбър" се проведе традиционното състезание по уеб дизайн за ученици и студенти. В състезанието взеха участие 24 представители на седем варненски училища и едно от гр. Шумен. Участниците разработиха сайт по темата "Компютърни игри".

10 април 2012 г.
Концерт на Академичен танцов театър "Черноризец Храбър" по повод "Деня на Тракия" - 26 март 2012 г.

Академичният танцов театър към Варненския свободен университет представи своя спектакъл "Де гиди, вино червено" на тържеството по повод "Деня на Тракия" - 26 март. Това е датата, на която българската армия превзема Одринската крепост по време на Балканската война.

4 април 2012 г.
Тържествена промоция на абсолвентите от Архитектурния факултет (30 март 2012 г.)

На 30 март 2012 г. в зала 1 на УСК се състоя тържествена промоция на абсолвентите от Архитектурния факултет за връчване на дипломи с резултати от следването и от есенната Държавно-изпитна сесия на учебната 2011/2012 г. С приветствено слово към абсолвентите се обърна ректорът на Университета проф.д.ик.н. Анна Недялкова.

3 април 2012 г.
Студенти на ВСУ посетиха Народното събрание

На 30.03.2012 г. двама от студентите на Варненския свободен университет "Черноризец Храбър", специалност "Право", участващи в "Студентска програма за законодателни проучвания" към Народното събрание, а именно Павел Попов и Светлозар Атев, след като бяха получили покана от ръководителите на програмата, присъстваха на петъчния парламентарен контрол на Народното събрание, благодарение на което придобиха реална представа за същността и начина, по който народните представители посредством питания осъществяват своя контрол върху Изпълнителната власт.

10 април 2012 г.
Участие на ВСУ в Годишната Конференция "Устойчиво развитие на европейските университети"

По покана на Президента на Борда на Европейската Асоциация на Университетите в периода 21-25 март, ректорът на ВСУ проф. д.ик.н. Анна Недялкова и директорът на Технологичния институт проф. д-р Теодора Бакърджиева взеха участие в най-големия форум за 2012 г. на ЕУА – Годишната Конференция "Устойчиво развитие на европейските университети" в Университета на Уорик, Великобритания.

27 март 2012 г.
Студенти на ВСУ присъстваха на публичен дебат на тема "Европа на солидарността и/или Европа на егоизма"

На 12.03.2012 г. студентите от III и IV курс на Варненския свободен университет "Черноризец Храбър" Павел Попов, Светлозар Атев, Моника Влаховска, Михаил Арнаудов, участващи в студентската програма за законодателни проучвания към Народното събрание, присъстваха на публичен дебат на тема "Европа на солидарността и/или Европа на егоизма".

20 март 2012 г.
Студентска научна конференция ще се проведе във ВСУ

Студентска научна конференция "Сирак Скитник и/за българската култура" ще се проведе на 22 март 2012 г. от 09:30 ч. в Руския център на ВСУ "Черноризец Храбър". Участие в конференцията ще вземат студенти от факултетите "Архитектура" и "Международна икономика и администрация".

16 март 2012 г.
Открити лекции на акад. д.т.н. Ячко Иванов и д.арх.н. арх. Атанас Ковачев ще се проведат във ВСУ

На 23 март (петък) 2012 г. от 13.30 часа в Учебно-спортен комплекс (УСК) зала 1 ще се проведат открити лекции на акад. д.т.н. Ячко Иванов – Председател на Научно техническия съюз по строителство в България и член кореспондента на БАН д.арх.н. арх. Атанас Ковачев.

16 март 2012 г.
Семинар на тема "Изкуство и жизнена среда" се проведе във ВСУ

На 15 март 2012 г. в зала УСК-2 на ВСУ "Черноризец Храбър" се проведе Научно-практически семинар на тема "Изкуство и жизнена среда", организиран от доц. Любка Иванова от специалност "Мода и мениджмънт в модата", Катедра "Изкуства", за студентите от Архитектурен факултет.

16 март 2012 г.
ВСУ "Черноризец Храбър" и Техническият университет в Бурса разкриват съвместен факултет

Възможностите за двустранно сътрудничество, обмен на преподаватели и студенти, както и разкриване на съвместен инженерно-пожарен факултет, ще обсъдят ректорите на Варненския свободен университет "Черноризец Храбър" и Техническият университет в Бурса.

13 март 2012 г.
ВСУ надви Наздраве в трилър от БАЛ Черно море

Програмата на БАЛ Черно море предложи много интересни двубои през изминалия уикенд. Безспорно гвоздеят на програмата беше срещата между Наздраве и ВСУ, която предложи много емоции на публиката от около близо 200 човека. След много смени на водачеството и интересни моменти, по-силни в края бяха баскетболистите на ВСУ, които победиха с 86-73.

13 март 2012 г.
Научно-практически семинар "Изкуство и жизнена среда" – 15.03.2012 г.

На 15 март 2012 г. от 11 ч. в зала УСК-2 на ВСУ "Черноризец Храбър" ще се проведе научно-технически семинар в рамките на проект "Изкуство и жизнена среда". Организатор на срещата е катедра "Изкуства" при Архитектурния факултет, а водещ ще бъде доц. Любка Иванова, ръководител на екип от университета.

13 март 2012 г.
Празничен концерт на ФА при АТТ "Черноризец Храбър" по повод 3-ти март в Тервел

На 2-ри март 2012 г. в Тервел се проведе Празничен концерт на Фолклорен ансамбъл при Академичен танцов театър "Черноризец Храбър". Концертът бе част от честванията на Националния празник 3-ти март.

7 март 2012 г.
Селекционна процедура на кандидатите за студентска мобилност

На 5 март 2012 г. в Заседателна зала на ВСУ се проведе селекционна процедура на кандидатите за студентска мобилност с цел практика по програма Еразъм.

5 март 2012 г.
"Русия в сърцето на България"

Архитектурният факултет при ВСУ "Черноризец Храбър" започна работа по международен проект "Русия в сърцето на България". Проектът включва изследване и разработване на проекти за реставрация и обновяване на паметните места, свързани с Русия, намиращи се на територията на Североизточна България.

5 март 2012 г.
О, Шипка!

На 3 март – Националният празник на България, студенти и преподаватели от Архитектурния факултет заедно с Руския център при Варненски свободен университет "Черноризец Храбър", положиха венец на връх Шипка, като знак на благодарност към всички, които са пожертвали живота си за свободата на родината ни.

5 март 2012 г.
Чуждестранните студенти от подготвителния курс на ВСУ "Черноризец Храбър" подариха на Ректора ръчно изработени от тях мартеници!

Чуждестранните студенти на ВСУ се запознаха с българската традиция за отбелязване на първи март. Празникът се хареса на студентите от различни националности и те приеха с радост предложението на преподавателя си да изработят сами различни видове мартенички и да си ги разменят за здраве и късмет.

1 март 2012 г.
Департамент "Чуждоезиково обучение" проведе методически семинар, съвместно с издателство Пиърсън Лонгман - България

Департамент "Чуждоезиково обучение" проведе методически семинар с издателство Пиърсън Лонгман - България. Семинарът бе на тема "Практически подходи за обучение по чужд език с помощта на компютър". Присъстваха преподаватели от Департамента.

29 февруари 2012 г.
ВСУ "Черноризец Храбър" разкрива магистърска програма по международна спортна политика

"Международна спортна политика" е най-новата магистърска програма, която ще се изучава във Варненския свободен университет "Черноризец Храбър". Специалността е уникална не само за университета, но и за страната.

29 февруари 2012 г.
ВСУ участва на Кандидат-студентска борса 2012

Варненският свободен университет "Черноризец Храбър" участва в кандидат-студентската борса, която се проведе от 24 до 25 февруари 2012 г. в УАСГ-София. На нея бяха представени условията за прием в 19 бакалавърски програми, сред които и най-новата специалност на университета - "Графичен дизайн".

28 февруари 2012 г.
Студенти на ВСУ защитиха езикови проекти

В Руския център на ВСУ "Черноризец Храбър" се проведе традиционната защита на езикови проекти, резултат от самостоятелната изследователска работа на студентите от специалност "Международни отношения" по руски език като чужд.

22 февруари 2012 г.
Национален конкурс за едногодишни стипендии обявява ВСУ "Черноризец Храбър"

Конкурс за получаване на едногодишна стипендия за новата академична година обявява Варненският свободен университет "Черноризец Храбър". Участието в него дава възможност на 20 бъдещи студенти да започнат безплатно обучението си в избраната от тях специалност, съобщиха от висшето училище.

21 февруари 2012 г.
Мъжът на годината ще учи във Варненския свободен университет

Стефан Стойчев, който стана мъж на годината вече е избрал специалност във Варненския свободен университет, след предложението на ръководството на университета да завърши висшето си образование във ВСУ "Черноризец Храбър" с пълна стипендия.

08 февруари 2012 г.
Проектът на студенти по архитектура от ВСУ - Център за възрастни хора - район "Младост" беше представен на изложение в Италия

На 28 януари 2012 г. в гр. Болцано, Италия бе предстaвен проекта Център за възрастни хора - район "Младост", гр. Варна, изготвен от студенти от Архитектурен факултет, специалност "Архитектура", участвали в уъркшоп по Устойчива архитектура - 2011, с ръководител проф. д-р арх. Масуд Есмайлу.

31 януари 2012 г.
Кабинет по криминалистика и съдебни експертизи се откри във ВСУ "Черноризец Храбър"

Модерно оборудван кабинет по криминалистика и съдебни експертизи се откри на 24 януари 2012 г. във Варненския свободен университет "Черноризец Храбър". Кабинетът беше официално открит от проф. д.ик.н. Анна Недялкова, ректор на ВСУ "Черноризец Храбър".

24 януари 2012 г.
Семинар на тема "Стандарти за качество – приложение в малки и средни фирми" ще се проведе във ВСУ

На 24.01.2012 г. от 14:00 ч. в Руския център на Варненския свободен университет "Черноризец Храбър" ще се проведе семинар на тема "Стандарти за качество – приложение в малки и средни фирми".

20 януари 2012 г.
ВСУ "Черноризец Храбър" с трето признание от Европейската комисия

Европейската комисия присъди на Варненския свободен университет "Черноризец Храбър" HR Excellence in Research Logo – лого за HR върхови постижения в областта на научните изследвания. Това е третото признание на европейско ниво, което висшето училище получава за последните няколко години.

17 януари 2012 г.
Радост Георгиева представи "Пази сърцето ми!" в галерия "Графит"

Навръх рождения си ден Радост Георгиева представи третата си стихосбирка във варненската галерия "Графит". Книгата със заглавие-послание "Пази сърцето ми!" събра много приятели и роднини на Радост, поети и почитатели на поезията.

12 януари 2012 г.
Насърчаване на туризма: свързване на опит /RE:ACT/

На 12 януари 2012 г. във ВСУ "Черноризец Храбър" ще се проведе работна среща с представители на туристическия бизнес по проект: Насърчаване на туризма: свързване на опит /RE:ACT/, в който ВСУ "Черноризец Храбър" участва като партньор.

11 януари 2012 г.
Възпитаничка на ВСУ "Черноризец Храбър" с нова стихосбирка

За втори пореден път варненската поетеса Радост Георгиева ще представи нова стихосбирка на рождения си ден. Третата книга на Радост е със заглавие "Пази сърцето ми!" и ще събере почитателите на поезията във Варна на 10 януари от 18:30 ч. в галерия "Графит".

9 януари 2012 г.

[Текущи новини]

[Новини - архив 2011 г.]

[Новини - архив 2010 г.]