За ВСУ "Черноризец Храбър"

Националните шампиони по информатика

От 25-ми до 27-ми април 2014 г във Варненският свободен университет "Черноризец Храбър" се проведе финалният кръг на XXX-та Националната олимпиада по Информатика 2014 за ученици, организирана с подкрепата на Регионалния инспекторат по образование във Варна.

От класираните за нея 101 ученика участие взеха 98 от 23 училища в 11 града на страната. Състезанието се проведе в два състезателни дни. Участниците бяха разделени в пет групи от А за най-големите ученици до Е за най-малките.

 

Първенци в групите станаха:

  • В група А: Христо Венев, Енчо Мишинев, Момчил Пейчев
  • В група B: Антон Чернев, Даниел Атанасов,  Радостин Чонев
  • В група D: Димитър Чакъров, Александър Радославов, Мартин Димитров
  • В група E: Захари Маринов, Йордан Илиев, Матю Машков

 

Надпреварата определи и разширените състави на Националния отбор на България по информатика и Националния  младежки отбор. От тях, след поредица от контролни, първото от които се състоя на 28 април, отново във Варненския свободен университет, ще бъдат определени и представителните национални отбори за двете възрастови групи. Те ще представят България на предстоящата Балканиада, а след това и на Международната олимпиада по информатика.

В съпътстващата програма на Националната олимпиада бяха включени обучения на ръководителите на състезателите за работа с Finch, обучения на квесторите по съвременни средства за визуализация и приложението им в учебния процес. Участниците, ученици и ръководители на отбори, имаха възможност да се срещнат с представители на ИТ бизнеса във Варна, които представиха своите стажантски програми и възможностите за работа и развитие.

Ученици от 10, 11 и 12 клас намериха време, въпреки напрегнатата програма, да вземат участие и в организираната за тях сертификационна сесия по програмиране. Успешно представилите си получиха сертификати с включени ECTS кредити от университета.


by ВСУ Черноризец Храбър

Галерия