За ВСУ "Черноризец Храбър"

Президентът на Варненския свободен университет проф. д.ик.н. Анна Недялкова получи орден „Св. св. Кирил и Методий“

 

На церемония в Гербовата зала на „Дондуков“ 2 президентът Румен Радев удостои с висши държавни отличия дейци на образованието, науката и военномедицинското дело.

 

Пресфото-БТА снимка: Асен Тонев (EД)

 

За заслуги в областта на образованието и науката проф. д.ик.н. Анна Недялкова, президент на Варненския свободен университет „Черноризец Храбър“ получи орден „Св. Св. Кирил и Методий“ първа степен.

 

 

Предложението е инициирано от Варненския свободен университет „Черноризец Храбър“, сред чиито учредители е проф. Недялкова. Под нейното непосредствено ръководство е сертифицирана системата за управление на качеството на ВСУ по международните стандарти ISO 9001:2000, ISO 9001:2008, ISO 9001:2015, успешно е въведена Европейската система за трансфер на кредити и университетът е удостоен от Европейската комисия с HR Excellence in Research Logo – лого, удостоверяващо прилагането на принципите, залегнали в Хартата на европейските учени и Кодекса за наемане на изследователи. Тя става първият български ректор, избран за член на Клуба на ректорите на Европа в Оксфорд през 2006 г.

 

 

Проф. Недялкова е човек с доказани качества, тя е авторитетен учен и преподавател, успешен мениджър, визионер на съвременното българско образование и човек с активна гражданска позиция и социална ангажираност, се казва в мотивите на Инициативния кометите.

 

 

"Днешните отличия са акт на признателност на дълга, който има България като държава и цялото ни общество към хората, които са отдали живота си за прогреса на това общество. Макар вашите научни дейности да са в най-различни области, вие имате едно общо, което ви свързва и това е вашият непоколебим дух, вяра и себеотрицание, с което придвижвате напред българската наука", заяви държавният глава в словото си на церемонията в Гербовата зала на "Дондуков" 2.

 

 

 

Държавният глава е подчертал, че има още едно нещо, което свързва наградените дейци на образованието, науката и военномедицинското дело, и това е отношението им към образованието на младите хора в България и към реализацията на младите учени. "Смея да твърдя, че това, което оставяте след себе си на вашите последователи, е не по-малко важно и стойностно от самите ваши постижения. Затова са и тези високи отличия", допълни Румен Радев.

 

 

Сред отличените са още доц. Тодор Тодоров, проф. Янко Борисов – посмъртно, проф. Владко Панайотов, акад. Иван Юхновски и проф. Крум Кацаров.

 

 

 


by ВСУ Черноризец Храбър

Галерия