Защита на данните
За ВСУ "Черноризец Храбър"

Приключи третото издание на Националното състезание за извличане на данни QUERYADA 2017

 

 

Приключи третото издание на Националното състезание за извличане на данни QUERYADA 2017. Във финалното класиране оцеляха 5-те най-добри отбора. В надпреварата се включиха общо 40 участници, разделени в 14 отбора.

 

 

 

 

Националното състезание QUERYADA предостави възможност на ученици и студенти от цялата страна да демонстрират своите знания и умения в областта на извличането на данни. Инициатор, организатор и домакин на състезанието е Варненският свободен университет “Черноризец Храбър”, който тази година беше подкрепен от ICT Клъстер Варна, като проявата бе част от проекта „Отворени данни за умни градове“, финансиран от Варна – Европейска младежка столица.

 

 

В първи и втори кръг участниците решаваха задачи за моделиране и извличане на данни от релационни бази данни.

 

 

 

В третия и четвърти финални кръгове, студентите и учениците работиха по задачи, свързани с използването на отворени данни от Европейския портал за отворени данни europeandataportal.eu и анализираха впечатления на студенти и туристи, посетили Варна, споделени в специализирани туристически сайтове (TripAdvisor.com, booking.com и др), Facebook, Tweeter и други социални мрежи, както и статии, посветени на забележителностите на Варна. Използвани бяха различни средства за семантичен анализ, за анализ на естествени езици с цел определяне на отношението и емоционалната нагласа на автора спрямо обсъжданата тема. Формулирани бяха препоръки за подобряване на впечатлението, което градът оставя у посетилите го.

 

 

Ръководителят на катедра „Информатика и икономика“ доц. д-р Галя Момчева покани всички участвали в състезанието студенти да се обучават в магистърската програма Data Science, а всички ученици да се включат в сертификационната програма за валидиране на знания и умения в областта на компютърните науки.

 

 

 

Организаторите изказват специална благодарност на журито в състав: д-р Веселина Спасова (ВСУ „Черноризец Храбър“) – председател, проф. д-р Калинка Калоянова (СУ „Св. Климент Охридски“), Борис Банев („Адастра“ - България), Венелин Спасов (ВСУ „Черноризец Храбър“) и на техническия екип за поддръжка на онлайн платформата: Евгени Андреев и Николай Цанков.

 

 

 

Награждаване на финалистите на #QUERYADA2017:

 

https://www.youtube.com/watch?v=zxSQ8LxzZ0A&feature=youtu.be

 

 

 

https://youtu.be/Fgt--RSlox4 Финално представяне на отбора от СУ "Сава Доброплодни", гр. Шумен в проведеното Национално състезание за извличане на данни #QUERYADA2017!

 

От тук можете да видите и презентацията на отбора: https://goo.gl/66Ph3d

 

 

 

https://youtu.be/9m8CggL2QmA Финално представяне на отбора на Варненски свободен университет - VFU_1 в проведеното Национално състезание за извличане на данни #QUERYADA2017.

 

От тук можете да видите и презентацията на отбора: https://goo.gl/DTVReS

 

 

 

https://youtu.be/LeSduk0BhLs Финално представяне на отбора от ТУ-Варна в проведеното Национално състезание за извличане на данни #QUERYADA2017.

 

От тук можете да видите и презентацията на отбора:https://goo.gl/v9ap1K

 

 

 

https://youtu.be/3wwwlBq8Xr8 Финално представяне на отбора на Варненски свободен университет - VFU_2 в проведеното Национално състезание за извличане на данни #QUERYADA2017.

 

От тук можете да видите и презентацията на отбора: https://goo.gl/wizuuR

 

 

 

https://youtu.be/PhQ69cCI7Gk

 

Финално представяне на отбора на студенти от ТУ-Варна и ИУ-Варна в проведеното Национално състезание за извличане на данни #QUERYADA2017.

 

От тук можете да видите и презентацията на отбора:https://goo.gl/tAEEba

 

 

 

 

 

 

by ВСУ Черноризец Храбър

Галерия