За ВСУ "Черноризец Храбър"

Със значимо институционално присъствие беше даден старт на магистърската програма „Данъчен и митнически контрол“ във Филиал Смолян на ВСУ „Черноризец Храбър“

 

 

 

Областният управител Недялко Славов,  главният секретар на Агенция „Митници” – Цветан Мадански, кметът на община Смолян – Николай Мелемов, заместник-областният управител Андриян Петров,директорът на РД МВР-Смолян – ст. комисар Николай Димов,президентът на Варненския свободен университет - проф. д.ик.н. Анна Недялкова, директорът на Смолянския филиал д-р Анелия Пържанова,  деканът на Юридическия факултет – проф. д-р Петър Христов и научният ръководител  доц. Ива Монева дадоха официален старт на магистърската програма „Данъчен и митнически контрол“ за учебната 2017/2018 г.  във Филиал Смолян на ВСУ „Черноризец Храбър“ с дискусия на тема „Данъчен и митнически контрол – професионализъм за висока ефективност.

 

 

 

Областният управител Недялко Славов подчерта сериозния интерес към новата магистърска програма на  Варненския свободен университет  - „Данъчен и митнически контрол“. С присъствието си тук давам знак за институционална подкрепа и съпричастност към усилията на ВСУ „Черноризец Храбър“и Филиал Смолян в предлагане на специалности, които имат практическа насоченост и които са съобразени с потребностите на пазара на труда. Търсещите висше образование все повече търсят качество, все повече търсят устойчива и перспективна реализация, и това ги мотивира в тяхното решение и в техния избор къде да се обучават.

 

Славов поздрави местния филиал и пожела успешен старт на магистърската програма „Данъчен и митнически контрол“, като декларира своята готовност и намерения да подкрепя всяка добра идея, отговаряща на нуждите на пазара на труда и осигуряваща добро кариерно развитие в региона.

 

Eдин oт пpиopитeтитe нa yнивepcитeтa e cвъpзaн c пpeдлaгaнeтo нa aĸтyaлни yчeбни пpoгpaми, oтгoвapящи нa cъвpeмeннитe изиcĸвaния и тъpceнe oт бизнec и дъpжaвни cтpyĸтypи, ĸaтo мяpĸa зa зaдъpжaнe нa млaдитe xopa в cтpaнaтa и пpeoдoлявaнe нa нeгaтивнитe дeмoгpaфcĸи тeндeнции. Cъздaвaнeтo нa мaгиcтъpcĸaтa пpoгpaмa „Дaнъчeн и митничecĸи ĸoнтpoл“ e oт изĸлючитeлнo знaчeниe имeннo тyĸ – в Cмoлян, ĸoмeнтиpa пpeзидeнтът нa yнивepcитeтa пpoф. д.ик.н. Aннa Heдялĸoвa. Πpoгpaмaтa e чacт oт миcиятa нa Bapнeнcĸия cвoбoдeн yнивepcитeт дa cъдeйcтвa зa paзвитиeтo нa ĸлючoвитe пpиopитeти нa Poдoпcĸия peгиoн и зaявeнитe пoтpeбнocти в тaзи oблacт. B peзyлтaт нa изгpaдeнoтo ycтoйчивo пapтньopcтвo cъc cтpyĸтypитe нa мecтнaтa влacт и мecтнaтa aдминиcтpaция пъpвият випycĸ нa мaгиcтъpcĸaтa пpoгpaмa e пoлoжил eднa cтaбилнa ocнoвa, ĸoятo изгpaждa cтoйнocтeн пpoфecиoнaлeн ĸaпaцитeт и eĸcпepтeн oпит.

 

Проф. Недялкова благодари на областния управител на област Смолян Недялко Славов, на местната власт, на НАП и Агенция „Митници” за институционалната подкрепа и доброто сътрудничество.

 

 

За нашия град е огромна привилегия да има такава специалност, защото дава друг облик и друга перспектива на целия ни регион. Пожелавам здраве и успехи на всички студенти и преподаватели, каза по време на дискусията кметът на Смолян Николай Мелемов.

 

 

Според областният управител Недялко Славов реализацията на проекта за граничния пункт при Рудозем е ключов приоритет за областта, но той е възможност за предприемчивите, за находчивите да намерят нишата за реализирането на своите идеи, какъвто пример дава с тази магистърска програма Варненският свободен университет.

 

Деканът на Юридическия факултет на Варненския свободен университет проф. д-р Петър Христов отбеляза, че висшето училище е сред първите научни общности в България, която се стреми да постави на академични основи противодействието на „прането на пари”, като университета може да се похвали с три дисертации по тази тема.

 

Доказателство за значението на магистърската програма „Данъчен и митнически контрол“ и приноса й за устойчивото развитие на това направление в региона е подкрепата на главния секретар на Агенция „Митници“ Цветан Мадански, който е  преподавател в магистърската програма.

 

Над 100 студенти са записани във втория випуск на магистърската програма, а повишен интерес към митническата тема показват и кандидати от района на Свиленград.

 

Целта на обучението е да се подготвят качествени кадри, задоволяващи повишените изисквания на пазара на труда в областта на данъчния и митническия контрол чрез добре структуриран и съдържателен учебен план, качествено обучение и непрекъсната връзка с експерти от практиката.

 

Магистърската програма предлага възможности за перспективна реализация в област Смолян. Основната цел на обучението е студентите да бъдат добре теоретично подготвени за решаване на практическите проблеми свързани с функционирането на митническата и данъчна администрация в областта на упражнявания от нея контрол.Сред привлекателните за студенти специалности във Филиал Смолян и през тази учебна година остават "Защита на националната сигурност", "Строителство на сгради и съоръжения", "Публична администрация и мениджмънт".

 

 

 


by ВСУ Черноризец Храбър

Галерия