Защита на данните
За ВСУ "Черноризец Храбър"

Поезия без граници във Варненския свободен университет

 

Тази година във Варненския свободен университет се проведе седмица „Поезия без граници“, посветена на Световния ден на поезията – 21 март.

 

 

Организаторите на събитието - Руският център и Департамент „Чуждоезиково обучение“,  се обърнаха към студентите с предложение да покажат своя път към поезията,  като едно от най-великите изкуства, създадени от човека. Изборът беше неограничен, на всички езици, с възможност за представяне на известен или собствен превод. Главната цел беше младите хора да успеят да се потопят във вълшебната сила на поетичното слово, което оказва огромно влияние върху всеки човек.

 

Студентите с ентусиазъм приеха идеята да потърсят, намерят и прочетат любими произведения на родния си или чужд език, да запознаят своите колеги с житейския път и творчеството на избрания от тях поет.

 

 

Световният ден на поезията е реална възможност всеки да покаже и своите творчески възможности. Сред талантите на Варненския свободен университет се открои първокурсничката от специалност „Архитектура“ Жаклин Ангелова, която представи свои произведения и техен превод на английски език. 

 

Чуждестранните студенти от подготвителния курс също взеха участие в инициативата. По време на занятията прозвучаха произведения на родните им поети – Александър Пушкин, Анна Ахматова, Павел Тичин, Паруир Севак, Назъм Хикмет, Юздемир Асаф, Абай Кунанбаев.  Стиховете звучаха на руски, арменски, турски, украински и казахски езици с превод на български. 

 

 

Невъзможно е да се споменат всички участници в „Поезия без граници“, но  сред н най-запомнящите се представяния беше това на студентите от 3 курс, специалност „Международни отношения и право“. Те не само четоха стихове, но и пяха. Прозвучаха стихове, превърнали се и в популярни песни като стихотворението  „Eterno Agosto“ на съвременния испански автор, композитор и изпълнител Алваро Солер, представено от Зорница Владимирова. Жиан Шихо се спря на стиховете на Луи Арагон, а Теодора  Панайотова и Янита  Димитрова  четоха откъси от произведенията на патриарха на българската литература Иван Вазов и един от най-обичаните български поети Дамян Дамянов.

 

Отличилите се студенти, които взеха участие в инициативата, получиха специални награди, осигурени от Университетската библиотека и Руският център на Варненския свободен университет. 

 

Поетичната седмица завърши с покана за филм, посветен на американската поетеса от 19-ти век Емили Дикинсън - „Тиха страст“, премиерата на който се проведе във Фестивалния и конгресен център. Филмът е интересен разказ за живота на поетесата, чиито прекрасни стихове  получават признание едва след нейната смърт.

 

by ВСУ Черноризец Храбър

Галерия