Защита на данните
За ВСУ "Черноризец Храбър"

Студенти на Варненския свободен университет "Черноризец Храбър" се включиха в престижното състезание CFA Research Challenge, България

 

За втора поредна година възпитаници на Варненския свободен университет "Черноризец Храбър" взеха участие във второто за България издание на международното студентско състезание за финансови аналитици – „CFA Institute Research Challenge 2017”, организирано от CFA Society Bulgaria.

 

Състезанието CFA Research Challenge се провежда на глобално ниво под егидата на професионалната организация на сертифицираните финансови аналитици CFA Institute, която има над 135 хиляди членове в цял свят. Съревнованието дава възможност на студенти с икономически профил да приложат на практика познанията си за изготвянето на задълбочен финансов анализ на публична компания. След това те трябва да представят аргументите си и да направят отборна презентация на анализа си, за да демонстрират своите презентационни и ораторски умения.

 

След въвеждаща среща, проведена на 11 ноември 2016 година, организаторите поставиха условието на състезанието – извършване на финансов анализ на публична компания, търгувана на българския капиталов пазар, изготвяне на доклад за финансовата оценка на компанията на английски (в срок до 27 февруари 2017 г.) и последващо представяне на резултатите под формата на презентация, отново на английски език. Задачата пред участващите студентски екипи се състоеше в направата на финансов анализ на една от водещите публични компании на българския капиталов пазар. Всеки анализ трябваше да следва определени структура и съдържание с аргументирана препоръка пред инвеститорите по стандарта „Buy, Hold or Sell”. Самата компания е най-голямата банка, финансирана с български капитал, сред всички публични и непублични банки. Според правилата за участие, за включване в състезанието се изискваше сформирането на екипи от студенти, под научното ръководство на преподаватели от академичния състав.

 

Варненският свободен университет беше представен от отбор от петима студенти от факултет „Международна икономика и администрация“ - двама бакалаври - Анастасия Павловна и Андрей Никамов  от специалност „Дигитална икономика“ и трима магистри - Пламен Боев,  специалност „Софтуерно инженерство“, Радост Джурова и Северина Димова от специалност „Финансов и банков мениджмънт и маркетинг“. 

 

 

"Състезанието за финансов анализ - CFA Research Challenge, предоставя на студентите изключителната възможност да се потопят в реална професионална атмосфера и да приложат знания и умения, които бъдещите им работодатели от капиталовия пазар ще изискват", посочва председателят на управителния съвет на Българската CFA асоциация Калин Методиев.

 

По регламент състезанието излъчва само един победител, като за втора поредна година призът получи отборът на Американския университет в България. Въпреки това участието на отбора на Варненския свободен университет бе определено като изключително успешно. Забележителното представяне на отбора е резултат и от устойчива работа на преподавателите от факултет „Международна икономика и администрация“ и е добър старт в успешната професионална реализация на студентите.

 

 

by ВСУ Черноризец Храбър

Галерия