Защита на данните
За ВСУ "Черноризец Храбър"

Студенти по психология във Варненския свободен университет работят с онкоболни пациенти и техните близки

 

Източник: Varna24.bg

 

 

По инициатива на Световната здравна организация всяка година на 4 февруари отбелязахме Световният ден за борба с рака. 

Целта е да се повиши обществената ангажираност към опасната болест, която в световен мащаб е един от основните фактори, причиняващи смърт.  За годините от 2016 до 2018 г. мотото на инициативите, свързани с борбата с болестта на XXI век е "Ние можем, аз мога“. 

За "Специализираната болница за активно лечение на онкологични заболявания д-р Марко А. Марков - Варна" ЕООД 2017-а година ще премине под знака на психосоциалната подкрепа за онкологично болните пациенти и техните близки. 

Уникалната програма на здравното заведение стартира през есента на миналата година, за да докаже, че с общи усилия - на обществото, на специалистите и на всеки един пациент или негов близък, приемането и преминаването през болестта може да бъде по-малко трудно и болезнено. 

От началото на февруари за работа с онкологично болни пациенти вече се обучават студенти по психология на Варненския свободен университет "Черноризец Храбър". В рамките на три месеца всеки ден по 4 часа студенти ще извършват първоначален скрининг в онкокомитетите и последващо изследване за нивата на тревожност и депресивност на пациентите в отделенията по химиотерапия и по лъчетерапия. 

В рамките на тази година СБАЛОЗ - Варна ще започне и обучение на медицински и немедицински персонал, както и на социални работници, за оказване на психосоциална подкрепа на онкологично болните пациенти и техните близки. 

Вече повече от 10 години общинската Онкологична болница провежда и кампании за безплатни профилактични прегледи. Верни на традицията и през 2017-а година приоритет за специалистите на здравното заведение ще бъде превенцията на онкологичните заболявания с най-голяма честота - рак на млечната жлеза, рак на женските полови органи, рак на простата, рак на дебелото черво и рак на кожата.

Световният ден за борба с рака се отбелязва от 2000 г. насам с цел да припомня поне веднъж в годината на хората по света да бъдат внимателни и да не пропускат профилактичните си прегледи, защото най-добрите шансове за пълно излекуване от рак са когато е хванат в ранен стадий. Датата е избрана с подписването на Парижката харта след световната конференция за борба с рака на 4 февруари 2000 г.

by ВСУ Черноризец Храбър

Галерия