Защита на данните
За ВСУ "Черноризец Храбър"

Доц. Галина Момчева, ВСУ "Черноризец Храбър": Акцентът на обучението за разработване на електронни издания е познаването на бизнес модела

 

Текст: Деница НИКОЛОВА, Агенция Фокус

 

Акцентът на обучението за разработване на електронни издания, което предлага ВСУ "Черноризец Храбър" е познаването на бизнес модела. Това каза в интервю за Радио "Фокус" - Варна доц. Галина Момчева, ръководител на Катедра „Информатика и икономика”. "Трябва да обърна внимание, че във всички наши обучения, свързани с различни образователни степени и специалности акцентираме върху това, че в основата стои познаването на бизнес модела. В тази връзка искаме участниците, които обучаваме, да добият такава степен на зрялост, в която познават този вид индустрия и нейните възможности, за да могат оптимално да се възползват от нея. Стремежът е да могат да правят неща, като отпечатване при поискване, самопубликуване, за да може да напарвам нови бизнеси за издателства, библиотеки, читалища, музеи, освен досегашния опит по отношение на университети и учебници", обясни доц. Момчева. Тя посочи, че в самите национални документи в страната има такива приоритети за електронни учебници и помагала по всички учебни предмети както в средното, така и в началното образование, и именно затова са готови да отговорят на тази потребност.

6 месеца е продължителността на обучението за разработка на електронни издания, което предлага Варненски свободен университет (ВСУ) "Черноризец Храбър". Пред  Радио "Фокус" - Варна доц. Галина Момчева коментира още,  че специализацията напълно отговаря на държавните изисквания. "Завършилите тази специализация ще получат свидетелство за професионална квалификация, а самото обучение ще бъде в рамките на шест месеца, само през уикендите", обясни доц. Момчева. Тя посочи, че обучението започва първо във Варна, а след това стремежът е да се създаде група в София, като се планира и въвеждане на подобен курс във формата на дистанционно обучение. "Темите, които ще бъдат заложени са свързани с актуалните технологии, включително тематични технологии, бизнес платформи, защитата на дигитално съдържание и на интелектуалната собственост. Смятам, че са засегнати много акценти, и то в положителна насока, и мисля, че има с какво да заинтересуваме всеки, дори и някой, който вече работи в тази област", подчерта доц. Момчева. 

Според нея специализацията за разработка на електронни издания превъзхожда книжния носител със своята достъпност. "Трябва да имаме предвид, че хората, използващи свободно дигиталните технологии предпочитат електронната книга", посочи доц. Момчева.  Тя опроверга твърдението, че хората не обичат да четат и подчерта, че всъщност искат и търсят варианти да го правят, но чрез устройства, по нов начин. "Именно затова се внедряват новите технологии за четене и новите навици, като към това, се добавя и допълнителното, разширено текстово и мултимедийно съдържания", каза още доц. Галина Момчева. 

 

 

Специализацията стартира на 3 декември (събота) от 14:00 часа в зала 407.

by ВСУ Черноризец Храбър

Галерия