За ВСУ "Черноризец Храбър"

Ясни са лауреатите на стипендиантската програма на Варненския свободен университет „Аз ще уча и ще успея в България“

„Тук ще се развивам, ще се образовам, ще обичам, ще плача и ще се смея! Тук ще ме боли понякога, но ще има и радост. А децата си ще науча на същото – да оставят усмивките и сълзите си в България. Защото е тяхна. И моя. И ваша. Нашата България. Каквато е била и каквато ще бъде.“, пише в есето си от конкурса на стипендиантската програма на Варненския свободен университет „Аз ще уча и ще успея в България” Явор Цонев от Варна.

„За мен е важно да бъда част от едно общество, което има нужда от енергия и хъс, за да съхрани ценностите си и да развива новаторските идеи. Оставането ми в България не е показател на чувство за малоценност, а самочувствие и увереност, че мога да се реализирам, също толкова добре тук, както и в други страни...“, пише зрелостничката Мария Димитрова от Шумен.

20 са лауреатите на стипендиантската програма на Варненския свободен университет „Аз ще уча и ще успея в България”. Сред тях са ученици с отличен успех от завършено средно образование от градовете Варна, София, Пловдив, Русе, Плевен, Шумен, Видин, Монтана, Горна Оряховица и Търговище. Общата сума на отпуснатите едногодишни стипендии за обучение възлиза на близо 55 000 лв.

Отличените участници в конкурса кандидатстват с есе на тема „Аз ще уча и ще успея в България”. Необходимо условие за участие в програмата е зрелостниците да са с отличен успех и да са завършили средното си образование в България през учебната 2015/2016 година. 

Средният успех на стипендиантите на Варненския свободен университет е “Отличен” 5.77. Сред предпочитаните от тях специалности са „Архитектура”, „Право”, „Психология”, „Бизнес администрация и мениджмънт с китайски език“, „Информатика и компютърни науки“, „Строителство на сгради и съоръжения“, „Международен бизнес мениджмънт“ и „Мода и мениджмънт в модата“.

Специалностите са част от общо 23 бакалавърски програми, които Варненският свободен университет „Черноризец Храбър” включи в актуализирания си академичен профил за учебната 2016/2017 г. 

Всички студенти, останали извън класирането на стипендиантската програма, могат да използват многобройните възможности за финансиране на обучението си след завършване на първия семестър. 

Практиката на ВСУ “Черноризец Храбър” и неговото Настоятелство е да предоставят и лични годишни стипендии на социално слаби или изявени в различни области студенти, както и да приемат заплащане на разходите за образование от фирми и браншови организации срещу договор за постъпване на работа след дипломирането. 

Стипендиантската програма е част от социалната мисия на университета да подпомага усилията на младите хора да повишават своята конкурентоспособност на пазара на труда и да се реализират успешно в България.

„Всеки е важен, всеки може да допринесе за малката ни България. Нека я запазим. Нека успеем в нея!“, пише Димитър Грозев от Горна Оряховица.

 „… аз вярвам в себе си и в хората като мен… вярвам в бъдещето си и вярвам, че за да постигнем желаната промяна, тя трябва да започне от хора, които искат да учат и да успеят в България. Аз ще уча и ще успея в България!“, споделя Жаклин Ангелова от Варна.

„Имам красиви мечти и красива страна. Имам свободата да ги постигна. Имам воля и упорство. И всичко това ми дава вяра в успеха!”, завършва есето си Стефани Цонева от Търговище.

 

by ВСУ Черноризец Храбър

Галерия