Защита на данните
За ВСУ "Черноризец Храбър"

Варненският свободен университет се включи в най-голямото събитие за дигитална и маркетингови технологии – Webit 2016

Технологиите са средство и инструмент за успешни бизнес и лични решения, а не самите решения. Само подготвени хора биха могли да се възползват от тях и да извлекат ползи“, твърди Пламен Русев, предприемач, инвеститор, филантроп и председател на Фондация Webit.

Това бе мисията на осмия поред ежегоден форум за технологии, иновации и инвестиции, част от глобалните събития Webit Festival в София, който се проведе на 19-20 април.

Събитието, чийто домакин беше София Тех Парк обедини 4300 участници от над 70 страни от сферата на предприемачеството и свързаните с него нови технологии.

„При сегашното развитие в дигиталния свят е нужен скок на Европа, като този на Стефка Костадинова. Тя скочи толкова високо, че 28 години никой не може да я стигне. Такъв скок е нужен на Европа. България и Източна Европа е бъдещето на Европа. Континентът има нужда от крилата ни”, заяви Русев. В рамките на фестивала със свои лекции участваха над 250 говорители, сред които ръководители на някои от най-големите компании в света. Едновременно в рамките на тематични пространства, други български и чуждестранни, установени и стартъп компании представиха дейността си.

 

 

"Предизвикателството за кметовете на големите градове е как да ги развиваме. Благодарна съм на Webit за срещата за дигиталната трансформация на градовете. Нужно е всички да се обединим около големите възможности на новите технологии за дългосрочна визия за новите градове.", приветства гостите на Webit кметът на София Йорданка Фандъкова. "Иновацията не е риск. Риск е това, което ще стане, ако ни е страх да сме иновативни. 70% от нормативната уредба на ЕС е свързана с регионите. Нека вашият глас се чува, да се разпространяват посланията и тези приложения създадат по-добро бъдеще за Европа", заяви председателят на Европейския комитет на регионите Маркус Маркула, който беше още един от гостите на откриването. "Лидерите на новата икономика са тук, а София доказва, че е прекрасно място за бизнес. 1300 стартъпа от над 40 държави – за тях София е мястото, където можеш да успееш, път към бъдещето. Каквото днес кажем тук, пътят който насочим напред, е определящ за милионите жители на Балканите", заяви президентът Росен Плевнелиев и допълни, че се чувства като "част от семейството" на Пламен Русев, което работи за бъдещето.

 

 

Броени дни преди откриването на Webit в рамките на дискусията „Неравенство и образование – глобални тенденции и перспективи“ и старта на новата дигитална платформа SmartFuture, посветени на 25-годишнината на Варненския свободен университет, с решение на Академичния съвет на висшето училище Пламен Русев бе обявен за „доктор хонорис кауза на ВСУ „Черноризец Храбър“.

by ВСУ Черноризец Храбър

Галерия