За ВСУ "Черноризец Храбър"

Фестивал на чуждите езици във ВСУ „Свят без граници“

Фестивал на  чуждите езици във ВСУ „Свят без граници“ стартира в понеделник. Той е организиран от Департамент „Чуждоезиково обучение“ и е посветен на  25-годишнината на Варненския свободен университет.  Всеки ден от 18 до 22 април е наситен с мероприятия.

 

 

Въпросът в понеделник:  „Do you speak English?”

Студенти от различни специалности  взеха участие в разнообразните събития в деня на английския език.   Първото сред тях беше прожекцията на британски филм на английски език, на която присъстваха студенти от специалност МБМ 2 курс и чуждестранни студенти.

След това представители на издателство  Пиърсън направиха презентация на свои учебни пособия, материали и книги.  Департамент „Чуждоезиково обучение“ получи скъп подарък – най-всеобхватната английска граматика, издавана до този момент  „Longman Grammar of Spoken and Written English“ с автори Д. Байбър, С. Йохансон, Дж. Лийч, С. Конрад и Е. Финегън.

Най-очаквани бяха езиковите състезания. Четири отбора, „Eagles”, “The Team”,“Tangra“ и „Brothers’ support“ на студенти от различни специалности, премериха знания в интересната викторина, посветена на културата, историята и социално-политическия живот в най-големите англоговорящи страни  в света: Обединеното кралство, САЩ, Австралия, Нова Зеландия и Канада. Студентите показаха, че знаят не само интересни факти за места и личности, но могат да разкажат на английски език за символите и митовете, на които се основава културата на страните, за основоположниците на нациите, за държавното устройство, демократичните практики и човешките права.

 

 

Безпристрастно жури определи победителите – отбор „Eagles” с участници Симона Видолова, Евелин Русев, Мерал Ахмед от 3 курс МОП. Освен победителите награди и грамоти за отлични резултати в областта на  изучаването на английски език в университета получиха студентите от специалност МОП 3 курс: Симона Ангелова, Ремзие Ибраимова, Деница Сърбова.

Денят на английския език продължи с отбелязване на 400 години от смъртта на "националния поет“ на Англия Уилям Шекспир - най-великия писател и драматург на всички времена. Студенти-първокурсници от специалност „Психология“, облечени в театрални костюми и ‘въоръжени’ с оригиналните реплики от творбите,  се превъплътиха в героите от трагедиите „Ромео и Жулиета“ и „Отело“. Студентите Силвия Маринова, Антъни Петров, Илиян Маринов и Асен Янкулски - изпълнители на главните роли, накараха   публиката да седокосне до невероятната магия на Шекспировото творчество.   За пренасянето в епохата на Шекспир допринесе и изпълнението на ролята на Жулиета от мъж, каквато е била театралната традиция по него време.

Награди и грамоти за отлични резултати в областта на изучаването на английски език в университета и за  артистични постижения по време на Фестивала получиха Силвия Маринова, Антъни Петров, Илиян Маринов и Асен Янкулски от специалност Психология 1 курс, Павлина Демирева от специалност ППООР 2 курс.

Поетичната част даде възможност на присъстващите да проверят поетичните и литературните си умения. Допълваха се рими в стихове с популярна тематика т. нар. Rose verses: Roses are red, violets are blue. Студентите отговаряха на въпроси относно широко употребяваната и до днешни дни символика в легендата за английския крал Артур.

 

Всички участници в Деня на английския език получиха сертификат за участие във Фестивала. 

by ВСУ Черноризец Храбър

Галерия