За ВСУ "Черноризец Храбър"

Със старта на уникална образователна онлайн платформа Варненският свободен университет ще отбележи 25-годишния си юбилей

Платформата SmartFuture е нов образователен модел, адекватен на реалностите и предизвикателствата на Четвъртата индустриална революция.

   

Снимки: Пламен Гутинов, Агенция „Черно море“

 

25 години Варненският свободен университет „Черноризец Храбър“ върви по пътя на успеха. Той се наложи като гъвкав и модерен университет, ориентиран към своите студенти и тяхната успешна професионална реализация – каза проф. д.ик.н. Анна Недялкова - президент на ВСУ "Черноризец Храбър", която представи на среща с медиите програмата за честването на 25-годишнината от създаването на висшето училище.

Имахме възможност да направим равносметка за всички извървени 25 стъпала по пътя към този успех, но за нас истински важното сега е 26-тото стъпало, а именно реалното дигитализиране на висшето образование – допълни проф. Недялкова.

 

Уникална платформа SmartFuture ще даде възможност на студентите на Варненския свободен университет „Черноризец Храбър” да се обучават по нов и модерен начин.

Това е ново поколение образование, което далеч надскача досегашната статична форма на учене – сподели проф. д-р Теодора Бакърджиева, заместник-ректор по международна дейност, проекти и технологично развитие. Чрез SmartFuture младите хора могат да следят реално как се прави бизнес, да видят технологиите, които се използват за решаване на сложни научни задачи. Особено важно е включването на нов тип преподаватели – модератори, които да споделят знания и опит, за да може студентът сам да прави избор, да има креативно мислене, добави проф. Бакърджиева.

 

 

Крайно време е да кажем „не“ на сегашния модел на говорещите глави в залата. Искаме студентите да се потопят в морето от информация, да общуват чрез глобалната мрежа с велики имена като проф. Стив Ханке и Марк Зукърбърг, коментира проф. Недялкова.

 

Уникалната образователна платформа SmаrtFuture е изцяло разработка на университета с дейното участие на студентите. Тя представлява огромна дигитална библиотека с десетки хиляди единици информация на разположение на обучаващите се и няма аналог в друг университет у нас.

 

Стартът на платформата ще бъде даден с форума „Неравенство и образование – глобални тенденции и перспективи“, в който ще вземат участие вицепремиерът Ивайло Калфин, експерти от бизнеса, учени от различни професионални области и академични партньори на университета от четири континента. Целта на дискусията е да се намерят възможните решения за повишаване ролята на образованието и технологиите като фактор за намаляване на неравенството.

 

25-годишния си юбилей Варненският свободен университет ще отбележи с поредица от събития. На 15 април от 14,00 ч. ще бъде даден официален старт на платформата SmаrtFuture с форума „Неравенство и образование – глобални тенденции и перспективи“. От 17,30 ч. в централното фоайе Фестивален и конгресен център – Варна ще бъде открита изложба: „Варненски свободен университет – духовен център с бъдеще“. Тържественият концерт-спектакъл е с начален час 18,30 ч. в зала 1 на Фестивален и конгресен център – Варна. В него освен Академичният танцов театър „Черноризец Храбър“ ще участват наши и световни звезди, сред които Стивън Ачикор, Крисия и солистите на Болшой театър –  Диана Косирева и заслужилият артист на Русия Андрей Болотин.

by ВСУ Черноризец Храбър

Галерия