За ВСУ "Черноризец Храбър"

Варненският свободен университет ще обучава профайлъри – криминалистите на бъдещето

 

Профайлър“ (на английски: Profiler) е американски криминален сериал. В него се разказва историята на криминален профайлър, работещ в Атланта, Джорджия. Подобни специалисти ще бъдат обучавани за първи път в България.

 

"Профайлърът" е криминалист, анализатор, който може да направи психологически профил на престъпника само по следите, които са останали на местопрестъплението.

 

Профайлърът работи с методи на криминалистиката, а също така на психиатрията и психологията. Мнозина смятат, че профайлърът е човек, който просто се ражда с тази дарба – да може да проникне в съзнанието на убиеца.

 

Профайлъри се използват и от някои авиокомпании по света, за да не се допусне качването на борда на самолета на евентуален терорист. © Guliver/Getty Images  

 

За първи път в България ще се обучават профайлъри - елитни криминални специалисти, които ще разкриват престъпления по-бързо и лесно, отколкото досега. Новата специалност Профайлърингсе въвежда от тази година във Варненския свободен университет "Черноризец Храбър", който през цялата 2016-та ще се посвети на 25-годишнината си.

 

„Профайлъринг” е интегрирана специалност между криминалистика и психология. Тя ще създаде специалистите на бъдещето, които ще бъдат много по-успешни в разкриването на престъпленията”, заяви в интервю за Дарик Варна зам.-ректорът по учебната дейност във Варненския свободен университет „Черноризец Храбър” – проф. д-р Валери Стоянов. Бъдещите профайлъри ще могат да правят професионални психологически профили на престъпниците, както и да анализират по-добре криминалните ситуации. "Точно като в хитовите американски криминални сериали."

 

През новата учебна година Варненският свободен университет разкрива общо 5 нови бакалавърски програми и 17 магистърски. Бъдещите студентите по Бизнес администрация и мениджмънт с китайски език ще прекарват няколко месеца в азиатската страна, където ще могат да установят контакти с местния бизнес. ВСУ има установени отношения с частен университет в побратимения на Варна китайски град Нингбо, където студентите ще ходят на специализации. Това пък ще им даде възможност по-късно да развиват успешен бизнес с Китай.Друга нова специалност е „Интелигенти системи за сигурност”. Според Стоянов жертвите на потопа в „Аспарухово” през 2014 г. е можело да бъдат избегнати, ако е имало такива специалисти. „Интелигентните системи за сигурност“ обединяват информация от много индикатори, която постъпва в един център и там се анализира. В Израел има такива разработени системи и когато започнат бомбардировки от Палестина, се известяват хората в района, който ще бъде засегнат. Същият метод може да се приложи при бедствия и аварии”, каза Стоянов. Сред другите нови специалности са Политология и журналистика”, „Дигитална икономика“ и „Международно право и сигурност с английски език”.Общо 10 000 студенти се обучават във ВСУ, от които 350 са от чужбина. Те предпочитат университета в морската столица на България заради разпознаваемостта му и европейската му сертификация, добави зам.-ректорът.

 

През тази година Варненският свободен университет отбелязва своя 25-годишен юбилей, по този повод ще бъдат организирани срещи с възпитаници в редица областни градове. Инициативата стартира от Силистра на 9 и 10 януари и ще продължи в Разград, Търговище, Добрич, Русе и Велико Търново.

 

Целият разговор с проф. Стоянов в ефира на Дарик радио, можете да чуете тук: http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1548535

by ВСУ Черноризец Храбър

Галерия