За ВСУ "Черноризец Храбър"

80 абсолвенти получиха дипломите си във филиала на ВСУ в Смолян

80 абсолвенти от филиала на ВСУ „Чeрноризец Храбър“ в Смолян получиха дипломите си на тържествена церемония в аула „България“ на университета. Връчиха им ги зам. областният управител на Смолян Зарко Маринов и проф. Венелин Кафеджиев. Дипломантите бяха посрещнати с пита и мед на входа.

 


Празникът беше открит по родопски с изпълнения на „Излел е Делю хайдутин“ и „Бела съм, бела, юначе“, под съпровода на гайдите.

 


Гости на тържеството бяха президентът на ВСУ „Черноризец Храбър“ и почетен гражданин на Смолян проф.
д.ик.н.Анна Недялкова, депутатите Даниела Дариткова и Дора Янкова, кметът на Смолян Николай Мелемов, кметът на община Рудозем Румен Пехливанов, кметът на община Сърница Неби Бозов, зам. областният управител на Смолян Зарко Маринов, много представители на институции от областния град.

 


„Няма по-вълнуващ празник в академичния календар от деня, в който дипломираме своите възпитаници. Имам голямата чест и задължение да ви приветствам от името на академичната общност на Варненския свободен университет. Дипломата може да бъде лист хартия, но може да бъде и онова, което ни задължава да се реализираме в новото си битие на интелектуалната общност на държавата ни. Завършвате в трудни времена, но нека тези трудни времена да ги приемаме като предизвикателство. Бъдете преди всичко себе си, разчитайте на себе си, разчитайте на знанието като новия лост към постигане на върхове и нови успехи. Не чакайте някой да ви предложи работа, да ви осигури развитие, да ви предложи кариера. Направете така, че вие да сте желаният и предпочитан от работодателя. Не чакайте някой да ви предложи добра заплата, много пари, чудесни възможности за добро битие. Живейте така, че вие да можете да гарантирате и на околните това, от което се нуждаят. Новият диплом ви задължава да имате такъв поглед и отговорност към всички“, каза в словото си проф. Анна Недялкова.


„Започвайки нов етап от живота ви от днес, не спирайте да се обучавате. За това се иска смелост и упоритост, но се надявам между стените на университета да сте усвоили и тази дързост да търсите прогреса в себе си и около вас. Пътят на себереализацията не е лесен, но когато се обърнете назад, ще бъдете горди със себе си“, каза в поздрава си към абсолвентите д-р Анелия Пържанова, директор на филиала в Смолян.


Депутатът д-р Даниела Дариткова пожела на абсолвентите да запомнят и реализират мечтите си и сподели че в същия този ден отбелязва 25 години от завършването си в Медицинския университет в Пловдив. „Това е момент, който се запомня завинаги в живота. Знам, че сте научили всички сложни термини и всичко, което вашите преподаватели със своята енергия са успели да ви предложат като знание. Но най-важното е да бъдете добри хора, да сте научили житейските уроци- че е по-важно да се раздаваш, отколкото да вземаш. За да може в този сложен свят, в който живеем сега, да запазим тези европейски и житейски ценности, които ще ни съхранят като народ. За да може да пребъде България и Европа – благодарение на вашите усилия. За да може нашите деца да се радват и живеят тук в България“, каза д-р Дариткова, пожелавайки им успех.


„Приключи един етап от вашия живот, една степен на Вашата образованост. Искам да ви пожелая това, което сте научили – да ви служи. Да бъдете щастливи и да си помагате в живота. Семействата ви да ви подкрепят. Искрено ви желая този труд, който ще полагатеу да бъде за съживяването на Родопа планина – където и да работите. Стремете се към своята себереализация и себеуважение. Бъдете горди българи. Което сте поели тук в Родопа планина, се надявам да Ви дава сила през годините – онази енергия от магията на планината, на родопската душа, на човешкото и взаимопомощта, характерни на начина на живот тук“, приветства младите депутатът Дора Янкова.


Кметът на Смолян Николай Мелемов призова абсолвентите да бъдат активни и да имат воля да реализират всичко, което са научили. „Пожелавам на всички вас късмет и в личен план, и в професионалната реализация“, пожела им кметът.“Човек се стреми да изгради своя потенциал толкова голям, че да може да отдаде всичко необходимо за своето поколение, за бъдещето, за нашите деца. Искам да ви пожелая да бъдете дръзновени и силни, да не се отказвате при трудностите, които ще срещнете още с първите години. Пожелавам ви да останете в родния край, да работите за икономическото развитие на нашата страна. Защото ние всички искаме да имаме силна България в обединена Европа, но това може да стане само с усилията на всички нас и най-вече на младото поколение“, каза зам. областният управител Зарко Маринов, след което официално връчи дипломите на отличниците.


От името на абсолвентите към преподавателите се обърна Елена Стойчева.

 


„Тук всеки един от нас се изгради не само като специалист, но и като личност. Тук получихме не само знания, но и ценен практически опит. Ние изпитваме смесени чувства, малко страх от бъдещето, вълнение, сигурност от натрупаните знания и че можем да се справим с предизвикателствата, които ни предстоят“, каза абсолвентката, като благодари от името на колегите си на всички преподаватели.


by ВСУ Черноризец Храбър

Галерия