За ВСУ "Черноризец Храбър"

Уникален проект събира музикални творци от САЩ и България

Реализира се от продуцентска компания „Варна Интернешънъл“ със съдействието на Варненския свободен университет „Черноризец Храбър“, симфоничния оркестър на Пазарджик, операта на Стара Загора

 

В България, в края на май, ще бъде открита уникалната по своята същност Лятна музикална академия. Тя е шестнадесета по ред и е резултат от дългогодишния опит на продуцентска компания „Варна Интернешънъл“ в организирането на мащабни музикални проекти в САЩ, Израел, България и много държави от Европа. Ще започне на 26 май, краят й е на 13 юни и се осъществява в няколко български града, както и в Солун, Гърция. Програмата включва диригентска и оперна академия, на финала на които ще бъдат представени забележителни творби от световната музикална съкровищница, майсторски клас за млади пианисти и концертни турнета.

Партньори са Варненският свободен университет „Черноризец Храбър“, Симфоничният оркестър на Пазарджик, представителният смесен хор „Морски звуци“ - Варна, хоровият състав на Академията, Старозагорската опера, Симфоничният оркестър на Пазарджик и Българското национално радио.

Диригентска академия

Диригентската академия ще се проведе от 26 май до 6 юни във Варненския свободен университет „Черноризец Храбър“. Водещи са маестро Диан Чобанов от България и маестро Кристофър Томас от САЩ. Акцентът в работата с курсистите е ораторията „Сътворението“ от Йозеф Хайдн. Академията завършва с два концерта с участието на оркестър, хор и солисти. Единият е под диригентството на участниците в курса Томас Каунсъл, Джейсън Дънжи, Джон Кристиняк и Магдалена Танг на 5 юни в концертната зала „Добрич“ в Добрич, а другият под диригентството на Диан Чобанов е в зала 1 на Фестивалния и конгресен център - Варна, на 6 юни.

Оперна академия Оперната академия ще се проведе във Варна – във Варненския свободен университет „Черноризец Храбър“ от 26 май до 6 юни, и в Стара Загора – в Държавната опера от 7 до 13 юни. Български и американски музикални творци ще подготвят спектаклите на оперите „Джани Скики“ и „Сестра Анджелика“ от Джакомо Пучини. Водещи в Академията са Диан Чобанов, Самюел Мънго, Джейкъб Уил и Дженифър Люкен. Солистите ще бъдат подбрани след кастинг. Представленията са на 12 юни в Операта на Стара Загора и на 13 юни в дома на културата „Борис Христов“ в Пловдив.

Концертно турне Концертното турне на хор „Бел Канто“ и на Камерния оркестър на „Варна Интернешънъл“ (сборен състав от оркестранти от САЩ и България) е продуцирано от „Варна Интернешънъл“. Диригент е маестро Стивън Готхолд. Първият концерт е на 7 юни в зала „Бах“ във Варна, вторият е на 10 юни в концертната зала на Националната музикална академия „Панчо Владигеров“ в София и третият – на 13 юни в Солун. Програмата включва произведения от Йохан Себастиан Бах, а акцентът е върху изпълнението на „Магнификат“ - едно от крупните вокално-инструментални произведения на композитора. В турнето ще се включат и солистите Лиляна Кондова – сопран, Вяра Железова – мецосопран, Джейсън Вест – тенор, Джералд Крафт – тенор, Уолтър Суон – бас, Майкъл Емъри – цигулка, Ивон Хансброу – флейта, Цвета Паликарова – флейта, Холи Патерсън – обой, и Ралица Трифонова - орган

Курс по пиано Д-р Ю Джу Лий ще ръководи курс за млади пианисти в концертната зала на Националното училище по изкуствата „Добри Христов“ във Варна на 3 юни. Обучението на бъдещите професионални изпълнители ще бъде безплатно. При вход свободен ще премине и рециталът на пианистката, също на 3 юни, в концертното студио на Радио Варна.

Водещи академиите

Диан Чобанов, диригент Диан Чобанов завършва пиано в Пловдив, дирижиране в Държавната музикална академия „Панчо Владигеров“ - София, и в Университета за музикално и изобразително изкуство – Виена. Усъвършенства диригентската си техника при сър Колин Дейвис в Дрезден, маестро Фабио Луиз и маестро Михаел Халаш, диригент на виенската Щатсопера. Бил е диригент на камерния оркестър „Шонбрун“ - Виена, на Софийската филхармония, главен диригент на Държавната опера в Стара Загора, диригент в Хърватската национална опера и Хърватския камерен оркестър в Загреб. От 2013 г. е музикален директор на Държавната опера на Пловдив. Дирижира с голям успех множество концерти и оперни представления във Виена, Будапеща, Верона, Франкфурт, Щутгарт, Майнинген, Амстердам, Ротердам, Айндхофен, Прага, Загреб, Риека, Скопие, Порто, София, в Израел, САЩ, Бразилия и Китай, оркестъра на Българското национално радио и на Националната опера и балет - София, на Държавната опера - Варна, Русе и други. От 2006 г. е постоянен преподавател по дирижиране и оперна практика в летните академии на „Varna International“, ръководи майсторски клас по дирижиране в Университета на Южна Каролина, САЩ. През 2012 г. получава титлата гост професор към East China Normal University в Шанхай, Китай. Бил е музикален директор на фестивали в Германия, Австрия, участвал е в редица фестивали у нас и в чужбина. Осъществява записи в известни музикални къщи във Виена, Лондон, София. Диан Чобанов е носител на престижни награди от международни конкурси в Загреб, Виена, Прага, Безансон и други.

 

Джейкъб Уил, бас-баритон Джейкъб Уил е роден в Хартсвил, Южна Каролина. Завършва Университета в Южна Каролина и Музикалната консерватория в Синсинати. Прави своя дебют с Нюйоркската филхармония като солист в американската премиера на „Messa per Rossini“ - представление, излъчено на живо по телевизията в цялата страна. Има участия със симфоничния оркестър на Берлинското радио под диригентството на Владимир Ашкенази, както и на фестивала „Кабрило“ с диригент Денис Дейвис. На международния фестивал „Бах“ в Шафхаузен, Швейцария, е солист в „Йоханес пасион“, със симфоничния оркестър на Сан Франциско изпълнява „Матеус пасион“, а с Виенския симфоничен оркестър - ораторията „Le mystère de la Nativité“ от Франк Мартен. Записва „Тържествена меса“ на Луиджи Керубини с Хелмут Рилинг и комичната опера „Kleider Machen Leute“ на Землински под диригентството на Ралф Вайкарт. В репертоара му са оперите „Лучия ди Ламермур“, „Италианката в Алжир“, „Бохеми“, „Сватбата на Фигаро“, „Норма“, „Дон Жуан“, „Бал с маски“ идруги, които изпълнява с успех на сцените на оперните театри в Цюрих, Ню Йорк, Ванкувър, Сан Франциско и други.

 

Проф. д-р Дженифър Люкен, мецосопран За гласа на Дженифър Люкен специалистите подчертават, че е „чувствен“ и „красиво чист и сияен“. Оперният й репертоар включва роли в „Кандид“, „Медиумът“, „Микадо“, „Похищението на Лукреция“, „Хензел и Гретел“, „Амалия и нощните гости“, „Прилепът“, „Сестра Анджелика“, „Джани Скики“, „Риголето“, „Дидона и Еней“, „Вълшебната флейта“ и други. Има множество изяви със симфоничния оркестър на Чарлстън, като на една от последните изпълнява шест песни от Франц Шуберт в концерт, посветен на шедьоврите в музиката. Нейният оркестров и концертен репертоар включва такива знакови творби като Реквиемите на Моцарт и Верди, Втора симфония на Малер, „Александър Невски“, Девета симфония на Бетовен, „Стабат Матер” и „Реквием“ на Дворжак, творбите „Еремия“ и „Кадиш“ на Бърнстейн, „Месия“ на Хендел , „Илия“ на Менделсон, „Йоханес пасион“ на Бах, „В началото“ на Копланд. Гастролира в Англия, Шотландия, Германия, Австрия и Италия. Родена е Айова. Живее в Съмървил, Южна Каролина, където е професор по пеене в Southern University в Чарлстън.

 

Доц. д-р Ю Джу Лий, пиано Д-р Ю Джу Лий е преподавателка по музика и талантлива пианистка с множество концерти в САЩ и гастроли в Чехия, Франция, Германия, Италия, Япония, Южна Корея и други. Втората награда, която получава на Международния конкурс за романтична музика „American Protégé International Competition”, й отваря вратите за сцената на „Карнеги Хол“. След като се присъединява към факултета на Toccoa Falls College през 2004 г., тя е поканена за лектор и изпълнител в World Piano Conference в Нови Сад – Сърбия, и гост изпълнител на Mu Phi International Convention в Рочестър, щата Ню Йорк. Записва CD албума “Шопен: Избрани творби за пиано“, който е достъпен чрез сайтовете Amazon.com и Apple iTunes. Д-р Лий преподава пиано, камерна и съвременна музика. В момента е доцент по пиано в Toccoa Falls College в Токоу, Джорджия и преподавател по клавирен акомпанимент, музикална литература и педагогика. Наскоро тя е отличена с две престижни награди – Faculty Scholar of the Year и Wade Distinguished Scholar Faculty Award. В репертоара й са включени произведения от Бах, Моцарт, Шуберт, Шуман, Брамс, Дебюси, Брух, А. Копланд, Блох, М. Дамес, Менделсон, Марга Рихтер, Р. Сийгър, Дж. Тоуър и много други.

 

Проф. д-р Кристофър Б. Томас, диригент Д-р Кристофър Б. Томас е директор на хоровите дейности и асистент професор по музика в Rowan University в Гласбъро, Ню Джърси. Ръководи Rowan University Concert Choir и Statesmen men's chorus и същевременно преподава на бакалаври и магистри хорово дирижиране и хорова литература. Под негово ръководство Rowan University Concert Choir и Statesmen men's chorus изнасят множество концерти. Наскоро той се завърна от представително турне в Чехия , Полша и Унгария. Участва в престижни държавни и международни форуми. В момента е член на борда на Американската асоциация на хоровите диригенти в Ню Джърси и отговаря за репертоара и стандартите на колежанските и университетски хорове. Като солист баритон е пял със симфоничния оркестър на Tucson, Tucson Chamber Artists и St. Andrew's Bach Society. Последните му ангажименти са били в „Меса“ в си минор на Бах, „Немски реквием“ на Брамс и „Сътворението“ на Хайдн.

 

Майкъл Емъри, цигулка Майкъл Емъри съчетава изпълнителската си дейност в САЩ и Европа и преподавателската си позиция във факултета в Скидмор Колидж в активна музикална кариера. За него приживе легендата на цигулковото изкуство Хенрик Шеринг пише: „ ... Удоволствие беше за мен да го чуя...“ Започва да свири на цигулка на 10 г. и само след две години концертира в „Карнеги Хол“. Получава своята диплома в Манхатън. Майкъл Емъри е концертмайстор и чест солист на симфоничните оркестри на Катскил, Скънектъди и Гленс Фолс, щата Ню Йорк, както и на новосъздадения оркестър на Санта Моника, Калифорния. През февруари тази година той изпълни Тройния концерт на Бетовен, както и редица други произведения за цигулка, виолончело и пиано на концертно турне в Манила, Филипините. Бил е солист и концертмайстор по време на летните турнета на Santa Monica Chamber Philharmonia и Central New York Summer Orchestra в редица големи европейски градове. Той е и концертмайстор и солист на Камерния оркестър на „Варна Интернешънъл“. Изпълнител и преподавател е в музикалния фестивал в Люцерн, а това лято е поканен да преподава и в Mahler Conservatory of Music, Виена. Свирил е с изтъкнати музиканти, сред които Руджиеро Ричи, Андре-Мишел Шуб, Имануел Акс.

 

Самюел Мънго, режисьор Самюел Мънго е директор на оперната програма и координатор на вокалния отдел в Държавния университет на Тексас. Получава докторска степен от Университета на Колорадо в Боулдър, а магистърска по вокално изпълнение - в New England Conservatory, притежава Artist’s Diploma от Бостънската консерватория и бакалавърска степен от Държавния университет на Илинойс. Работил е в операта като режисьор, певец и вокален педагог повече от 20 години. Мести се в Тексас с мисията да насърчи просперитета на местния музикален театър. През последните години на сцени в Тексас е поставял „Прилепът“, „Вълшебната флейта“, „Завъртането на винта“ и „Кандид“. Режисирал е „Отвличане от сарая“ за Florida Grand Opera, „Пиратите от Пензас“ за Colorado Light Opera, „Беда в Таити“ по проекта на Boulder Opera, „Риголето“ и „Трубадур“ за San Antonio Opera. Като режисьор осъществява световната премиера на операта на Брус Тринки „Свети Тома – дърводелецът“ за Националната оперна асоциация през 2011 г. Като певец участията му в САЩ и по света включват изпълнения на централни роли в „Дон Жуан“, „Прилепът“, „Отвличането на Лукреция“, „Веселата вдовица“ и много други. Дебютът му в „Карнеги Хол“ е с „Missa Solemnis“ на Milos Bok. Има частно студио, преподава в The Actor’s Studio Drama School, в университета на Ню Йорк, Колорадския университет в Боулдър и в New School University.

 

Д-р Стивън Готхолд, диригент Д-р Стивън Готхолд е основател, диригент и музикален директор на хор „Bel Canto“ от 1981 г. Завършва Whinter College, където е и директор на програмата „Choral Activities“ от 1977 до 2003 г. Магистърската си степен получава от Occidental College, а докторската защитава в университета на Южна Каролина. Продължава обучението си в International Bach Academy в Щутгарт – Германия. През годините Стивън Готхолд е заемал различни длъжности: президент на Асоциацията на американските хорови диригенти за Южна Калифорния, секретар на Гилдията на хоровите диригенти, повече от 30 години е бил домакин и член на жури на Асоциацията на певците в Южна Калифорния, бил е диригент на повече от 100 музикално-театрални професионални и университетски постановки. Той е композитор и четец в едно от изданията на мултимедийната детска книга „Tajar Tales” с автор известната писателка Джейн Уърд. В момента е преподавател в Университета на Южна Каролина, в Университета „La Verne“ и в Claremont Graduate University, където ръководи магистърски и докторски програми по дирижиране.

 

Варна Интернешънъл“ “Варна интернешънъл” е продуцентска компания, създадена в сърцето на САЩ от един българин и неговата съпруга. Българинът е Калин Чонев, син на проф. Марин Чонев, основателя на представителния смесен хор “Морски звуци” и на Международния майски хоров конкурс “Проф. Георги Димитров” във Варна. Днес “Варна Интернешънъл” е лидер в музикалната индустрия и по-специално в организацията на мащабни кантатно-ораториални, оперни и други класически музикални събития. От основаването си през 1999 г. до днес компанията организира и продуцира десетки музикални събития: фестивали, музикални академии и конкурси в САЩ, Израел и много държави в Европа, включително и в България, в рамките на които се осъществяват и стотици концерти с участието на хиляди музиканти от различни континенти и държави по цял свят - от Северна и Южна Америка, Европа, Австралия, Азия и Африка. Успехът на “Варна интернешънъл” е отразен от някои от най-елитните медии в света: Washington Post, New York Times, Boston Globe, Boston Herald, The Jewish Daily Forward, The Boston Inelligencer, Jerusalem Post, New Tang Dynasty Television, БНТ и БНР и всички водещи печатни медии в България. В биографията на “Варна Интернешънъл” са вписани организирането и изпълнението на такива шедьоври на световното музикално наследство като реквиемите на Моцарт, Верди и Брамс, Кантата 150 от Бах, Меса в до мажор от Бетовен, Te Deum от Бизе и много други.

 

Лятна музикална академия


by ВСУ Черноризец Храбър

Галерия