За ВСУ "Черноризец Храбър"

Изложба на книги "Лауреати на Нобелова награда за литература от Русия" и маратон на четенето във ВСУ

Тази година традиционният Маратон на четенето, посветен на  Международния ден на книгата и авторското право започна официално във ВСУ "Черноризец Храбър". 

Организаторите на Деня на четенето - Руският център и Университетската библиотека на ВСУ «Черноризец Храбър» поканиха всички желаещи да прочетат откъси от любими произведения на езиците, на които са написани. Над 70 човека  се отзоваха на поканата - студенти  и преподаватели на ВСУ, чуждестранните студенти от Русия, Казахстан, Китай и Нигерия, служители и гости от Регионалната библиотека на гр. Варна.

И тъй като  празникът бе посветен на «Годината на литературата в Русия», началото беше поставено с откриването на книжна изложба «Лауреати  на Нобелова награда  за литература от Русия».  Методистът на Руския център Мариела Койчева разказа интересни факти за Нобеловата награда и петимата руски писатели и поети, които са  я получили  -  Иван Алексеевич Бунин (през 1933 г.), Борис Леонидович Пастернак  (през 1958 г.), Михаил Александрович Шолохов (1965 г.), Александр Исаевич Солженицин (през 1970 г.) и Йосиф Александрович Бродски (през 1987 г.). Изложбата на техните произведения е подготвена от Университетската библиотека. Нейният директор г-жа Мария Минкова благодари на слушателите за техния интерес към изложбата и изрази своето дълбоко убеждение, че руската литература е едно от  най-големите постижения на културата. Студентите харесаха изложбата и отбелязаха, че са научили много нови и интересни факти за Нобеловата награда за литература и лауреатите от Русия.

След откриването на изложбата започна маратонът на четенето. Тази година участниците избраха  любими произведения на известни автори на български , руски, немски, английски, турски, испански, един от езиците в Нигерия – ибу, санскритски, китайски и казахски езици. Аплодисменти предизвика представянето на „К А.П.Керн“, на А.С.Пушкин от  студентите М.Каменов (специалност «Психология»), Г.Димитров (специалност «Защита на националната сигурност»») и О.Добрева (специалност «Психология») на руски, английски и български езици.

Звучаха произведения на Ронда Бар, П.Яворов, Ахмет Кая, Франсиско де Кеведо, У. Уордсуорд, Р. Браунинг, У. Шекспир, Ч. Айтматов, И.Вазов, А. С.Екзюпери и др. Чуждестранните студенти от Китайподготвиха произведения на китайски автори със собствен превод на английски език, а студентите от Нигерия  добавиха и музикална нота към събитието – те предпочетоха да изпеят стихове на родния си език. Запомнящо стана представянето на Никита Зубияшвили, който прочете на прекрасен български език стихотворението на Иван Вазов «Русия».

Главният библиотекар на Регионалната библиотека «Пенчо Славейков» в гр. Варна г-жа Марияна Гинева връчи грамоти на директора на Руския център проф. д-р Галина Шамонина и директора на Университетската библиотека г-жа  Мария Минкова за организацията, отзивчивостта, подкрепата и личното участие на Варненския свободен университет в каузата за популяризирането на книгите и четенето.

Всички участници получиха книга, подарък от Университетската библиотека.


by ВСУ Черноризец Храбър

Галерия