За ВСУ "Черноризец Храбър"

Ние не страдаме от липса на студенти, страдаме от липса на хоризонт пред студентите след тяхното завършване

Президентът на Варненския свободен университет "Черноризец Храбър" проф. д.ик.н. Анна Недялкова в студиото на предаването „Посоки.eu“ на ТВ "Черно море":   

    

В момента състоянието на образованието е много тежко и то е тежко заради наслагването на двете кризи – икономическата и демографската – няма студенти, няма и пари за образование. Но ако допуснем да декапитализираме образователната система, да се лишим от академичния капацитет, който сме създали, тогава просто след няколко години ще плачем на висок глас. В момента трябва да спасим академичния капацитет, а пътят за това е да го изведем на глобален терен, споделя президентът на Варненския свободен университет проф. д.ик.н. Анна Недялкова в студиото на предаването „Посоки“ на Телевизия „Черно море“.

 

Според проф. Недялкова българските университети трябва да се представят в международните изложения в чужбина, така както го правят западните университети у нас, а нормативната среда трябва да помага за това.

 

Проблемът с големия брой свободни места в университетите, президентът на Варненския свободен университет коментира така: Държавата дава поръчка за нещо, което не може да гарантира с потребление и с работни места. Тя трябва да разграничи двете неща – да поръчва, това което може да гарантира, че ще потреби и да създаде условия за всички останали да попаднат в този 46 процентен дял на хората с висше образование т.е. нека всеки да учи, а държавата да поръчва и да плаща това, което ще потребява.

 

Отдавна е мит, че в частните университети отиват само онези, които не могат да се класират в държавните. Точно сега, когато в Софийския университет има 300 незапълнени места, нашият университет е запълнил планираните бройки. Ние не страдаме от липса на студенти, страдаме от липса на хоризонт пред студентите след тяхното завършване, категорична е проф. Недялкова. Тя посочва, че Варненският свободен университет е по-добре приет в Европа и света, отколкото в България. Оценяването на университета не е случайно, от Европейската комисия ние получихме трите знака за качество и ни включиха между 50-те „Excellence“ университети на Европа, което означава, че там ни разбират какво правим по същество, подкрепят ни и имаме висока оценка. Изключително добре сме приети и в Азия и в Африка, търсят ни като партньори, а по отношение на качествата на нашите студенти, отзивите, които получаваме са изключително положителни. Сред многобройните примери за успешни възпитаници на Варненския свободен университет проф. Недялкова посочва главния инженер на метрото във Виена, първия изпълнителен директор на ХИПО банк в Австрия, един от членовете на мениджърския екип на германската Аусланд банк.

 

В предаването на Телевизия „Черно море“ тя очертава четирите системни проблема на висшето образование у нас: Първият системен проблем е проблемът за баланса между публични и частни инвестиции в образованието. Вторият системен проблем е проблемът на съотношението между регулация и автономия. Това е триъгълникът регулация – автономия - отговорност. Третият проблем е липсващата връзка между качеството на живот и образованието. Четвъртият проблем е законовата и нормативна среда, в която функционира висшето образование.

 

Образованието не е брошка, която политиците да носят на ревера си… Ще подходим с истинско доверие към първия, който каже що е това реформа в образованието и от къде до къде ще преместим камъчето.    

 

Проф. Недялкова е категорична, че посоката на образованието трябва да бъде напред, нагоре, с повече национално самочувствие по пътя на истинските стойности и партньорството без противопоставяне.

 

Участието на президента на Варненския свободен университет „Черноризец Храбър“ проф. д.ик.н. Анна Недялкова в предаването „Посоки.eu“ на Телевизия „Черно море“, можете да видите тук:

 


by ВСУ Черноризец Храбър