За ВСУ "Черноризец Храбър"

Доц. д-р Галина Момчева: Намирам умението да програмираш за необходимо умение за всички.

Второто издание на Европейската седмица на програмирането (Europe Code Week) ще се проведе от 11-ти до 17-ти октомври 2014 г. във Варна. Като партньор в инициативата на Европейската комисия, Beehive Co-working Space ще предостави възможност на всички желаещи да се включат в безплатни уроци по програмиране.  Всеки ден от 11-ти до 17-ти октомври 2014 г. в Beehive Co-working Space / ул. “Ген. Колев” 54, ет. 6/  ще бъдат организирани тематични лекции и обучения, които целят да вдъхнат живот на идеите с помощта на програмирането.

На пресконференция организатори и партньори представиха основните инициативи, акцентите в програмата и темите на десетте практически лекции.

В Европейската референтна рамка за дигитална компетентност умението да програмираш е елемент от дигиталната компетентност на всеки съвременен човек. Подкрепям и интерпретирам мотото на Дъглас Рушкоф „Program or Be Programmed” (Програмирай или бъди програмиран), защото намирам умението да програмираш за необходимо умение за всички. Още повече, че днес програмирането има много и различни проявления.“, споделидоц. д-р Галина Момчева, ръководител катедра „Информатика“ във Варненския свободен университет и лектор в седмицата на програмирането. Тя ще бъде лектор по три от темите: „Програмни езици - кога, какво, защо?“, „Разработка на мобилни приложения и предприемачество с App Inventor“ и „Програмиране без компютри“.

„Това, с което искам да запозная участниците са причините, поради които всеки може да програмира и защо всеки трябва да може да програмира, как записвайки детето си на визуално програмиране можем да разберем в каква професионална област е подходящо да се развива то, кой ученик е подходящ да бъде състезател по информатика, в каква част от софтуерното производство да се специализира един студент, кога е назрял моментът и какви са сигналите, които подсказват на един вече работещ човек, че трябва да смени професията си и да се насочи към реализация в ИТ бизнеса.“

 „Управлението на проекти винаги ще бъде актуално, тъй като не само е широко прието от  водещите организации във всички сектори и географски граници, но най- вече като начин да се контролират разходите и подобряване на резултатите за допринасяне за успехите на цялата организация.

Ние използваме управлението на проекти в толкова много области на живота си без дори да го осъзнаваме..“, споделиАлександър Димов - мениджър в сферата на информационните технологии и финансите и лектор по темата „Управление на проекти“.

„Чрез тази инициатива ние искаме да поставим основи в разрешаването на два проблема – младежката заетост и липсата на кадри за фирмите в IT сектора. Организирането на „Europe Code Week” е една необходима първа стъпка към решаване на тези проблеми, но това е само началото на един процес, в който се надявам да се включат, както представители на бранша, така и представители на образователните институции.“, посочи Венко Добрев, управител на Beehive Co-working Space – организатор на събитието.

Сред партньорите на събитието е и Варненският свободен университет „Черноризец Храбър“. Нещо повече идеята за създаване на работно пространство - Co-working Space бе представена за пръв път през юли миналата година в рамките на работна среща с представители на софтуерни фирми и екипите на катедра "Информатика" и Технологичния институт на университета.

Официалното откриване на Europe Code Week ще бъде на 11.10.2014г. от 10:30 ч. в  Beehive Co-working Space. Сред акцентите в програмата на седмицата е Денят на кариерата (IT Job Fair), който ще се проведе на 12 октомври (неделя) от 10:00 до 13:30 ч. IT Job Fair е събитие, на което представители на фирми, организации и университети се срещат с ученици, студенти и търсещи реализация в ИТ-сектора. Всяка компания ще разполага с информационна секция, на която неин представител ще запознае присъстващите с дейността на организацията и с възможностите, които предлага. Този тип събития осигурява осъществяването на първи контакт с потенциалните работодатели и провеждане на така нареченото „първо интервю“. Това е първото по рода си тематично събитие, което се провежда  във Варна.

https://www.facebook.com/video.php?v=348191018681396

 

by ВСУ Черноризец Храбър

Галерия