За ВСУ "Черноризец Храбър"

Приказката, театралният спектакъл и руската песен са един от пътищата към дълбоките тайни на непреходното богатство на руския език и култура

С откриване на изложбата „Руският център на Варненския свободен университет – 5 години в света на „Русский мир“ и кръгла маса „Младите русисти – важна част от руския свят“ бе даден старата на шестата Международна лятна квалификационна школа  Съвременни педагогически технологии в обучението по руски език като чужд».

Международната школа е един от най-успешните проекти на фондация „Русский мир“, започнал още през 2009 година, когато е открит и университетския руски център. За шестте години от своето съществуване школата се превръща от национална в международна, а в нея са взели участие близо 300 студенти. Тя се утвърждава като един от най-авторитетните форуми за русисти в Европа.

В тазгодишното издание на школата участват 60 студенти от 13 университета от България, Сърбия, Унгария, Латвия, Литва, Чехия, Естония, Украйна и Киргизия.

Международната лятна квалификационна школа бе открита  от президента на Варненския свободен университет „Черноризец Храбър“ проф. д.ик.н Анна Недялкова и изпълнителния директор на  фондация „Русский мир“ Владимир Кочин.

Мисля, че това е един уникален проект, на първо място, с това че е ориентиран към студентите, към тези, които са избрали да реализират себе си с преподаването на руски език. Поздравявам ви с този избор, уважаеми млади хора и съм сигурна в това, че ви предстои едно добро бъдеще. Мисля, че проектът е уникален и с това, че той отговаря на новите изисквания за високи технологии в образованието, за икономика и общество, базирани на знанието. Той е уникален и с това, че хвърля мостове, не само между университети и държави, но за първи път и мост между Европа и Азия. Надявам се, че и тази година школата ще ви впечатли със забележителното участие на нашите лектори, на тези, които за пореден път ще ви покажат, че може да се мине през приказката, през театралния спектакъл, през руската песен, за да се стигне до дълбоките тайни на непреходното богатство на руския език и руската култура, сподели в приветствените си думи към участниците във форума проф. Недялкова.

Изпълнителният директор на фондация „Русский мир“  Владимир Кочин високо оцени работата по организацията на събитието и благодари на президента на Варненския свободен университет за подкрепата в развитието и популяризирането на руския език и култура, не само в България, но и в Европа. Той припомни, че като част от езиците на ООН, руският език е конкурентен в световното пространство и затова използването на съвременните образователни технологии, предмет на обучението в рамките на школата, е толкова важна сфера на дейност.

Приветствие към участниците поднесе и генералния консул на Руската Федерация във Варна Негово Превъзходителство Юрий Соловьов. Той отбеляза уникалността на форума в осигуряване на професионална приемственост между русистите от различни поколения.

От името на кмета на Варна г-н Иван Портних към участниците и гостите в Международната лятна квалификационна школа се обърна директорът на дирекция „Образование, младежки дейности и спорт“ Лилия Христова: „Поздравявам ви за вашето умение да изграждате авторитета на руския център на Варненския свободен университет „Черноризец Храбър“ като базов център за квалификация и педагогическа практика и да вдъхновявате с мъдростта на миналото и с вярата в бъдещето.“, се казва в поздравителния адрес на кмета на морската столица.  

На церемонията по откриването на школата присъстваха и ректорът на Варненския свободен университет „Черноризец Храбър“ проф. д.пс.н. Галя Герчева, заместник-ректорът по научно-изследователската дейност проф. д-р Павел Павлов, заместник-ректорът по учебната дейност проф. д-р Валери Стоянов,  декани на факултети, служители и преподаватели от висшето училище.

Програмата на квалификационната школа продължава с майсторски клас „Запознайте се с Русия в началния етап от обучението по руски език като чужд“ с лектор д-р Стоянка Почеканска – главен експерт по руски език към Министерство на образованието и науката и лекцията на проф. д.ф.н. Ефремов „Руският език в интернет: лингвистични и лингводидактически аспекти“. За вторник 19 август е предвиден и майсторският клас на проф. Ефремов „Интернет речници и речници в интернет“.

В програмата са предвидени и майсторски клас по делови руски език, който започва в сряда, 20 август от 10:45 ч. Същата вечер ще се проведе Звездната нощ на русистите, превърнала се в една от емблемите на школата. Следващият ден е посветен на руските центрове в изнесен семинар в град Несебър. Събитието приключва в петък 22 август с майсторски клас „Игрови техники в обучението по руски език“, семинар практикум по съвременен руски език и кръгла маса „Иновации в обучението по руски език като чужд: обзор на новостите“ с модератори професор Леонид Московкин и професор Галина Шамонина.

 

by ВСУ Черноризец Храбър

Галерия