Защита на данните
За ВСУ "Черноризец Храбър"

В синхрон (SYNC) студенти създават собствени модни марки

Създателката на марката FOTEVA е Радостина Фотева, млада дизайнерка, чиито стил се отличава с любов към елегантността и красотата. С влечението си към вечерните облекла, Радостина насочва вниманието си към премереното усещане за съблазън и чувственост. Още докато учи във френската гимназия във Варна, бъдещата дизайнерка шие дрехи за себе си и за приятелки. Тогава решава да осъществи детската си мечта да се занимава сериозно с мода и записва „Мода и мениджмънт в модата“ във Варненския свободен университет, където получава знания, самочувствие  и насоки, за да създаде собствена модна марка…

Така след дълго планиране и обмисляне, с подкрепата на родители и приятели, в края на 2013 модната линия FOTEVA е факт. Освен елегантните вечерни облекла, Радостина разраства кръга на работата си и разработва линия спортно-елегантни и всекидневни модели, с едно по-нестандартно звучене - RR Couture, която предлага на своите клиентки решение на вечната женска дилема - стилно или удобно.

В началото на тази година, сепоявява съвместния проект на FOTEVA i Mijel, който носи името SYNC. Новата марка предлага дрехи и бижута, изработени в една единствена бройка, създадена и декорирана ръчно с кристали, камъни и мъниста. Блясък, елегантност, женственост и красота - идеалното определение за съвместната работа на FOTEVA i Mijel. Както всеки млад дизайнер, Радостина мечтае за реализация не само в България, но и на световния моден подиум.

 

Казвам се Михаела Желева и се занимавам с мода от няколко години като развивам своя собствена марка MIJEL и успоредно с това изучавам мода и мениджмънт в модата във Варненския свободен университет „Черноризец Храбър“. MIJEL е марка, която произвежда бутикови бижута в единични бройки и дрехи, който са в лимитирани серии с три размера от модел. Всичко това беше хоби за мен, докато един ден, малко преди да завърша средното си образование, майка ми каза "искам да се занимаваш с това, което ти доставя най-голямо удоволствие, така няма да не наложи да работиш“. Трябваше ми минута, за да взема решението, което определи посоката в живота ми и до днес тя е правилната.

Започнах да проучвам университети, които предлагат тази специалност и се спрях на Варненския свободен университет, явих се на изпит и бях приета.Преди да започна обучението си бях самоука, но осъзнах, че има неща, който ако някой не ти покаже, няма как да научиш. Тук е мястото да благодаря на всичките си преподаватели за това, че ошлайфаха това, което притежавам и ме научиха на важните неща.

В началото беше много трудно, защото работех за името на собствената си марка и изпълнявах задачите, поставени в университета. Имаше много безсънни нощи... Едно от най-важните неща, освен обучението, са контактите, които изградих с помощта на моите преподаватели. Те промотираха работата ми и я разпространяваха навсякъде, а всеки който се занимава с моден бизнес знае колко е важно това… Реших да остана тук и да се развивам в нашата страна, защото съм убедена, че  реализацията е възможна, независимо колко трудно изглежда.

by ВСУ Черноризец Храбър

Галерия