За ВСУ "Черноризец Храбър"

Аз избирам България!

14 са лауреатите на стипендиантската програма на Варненския свободен университет под мотото „Аз ще уча и ще успея в България”. Сред тях са ученици с отличен успех от завършено средно образование от градовете Варна, Пловдив, Шумен, Силистра, Генерал Тошево, Айтос и Вълчи дол. Общата сума на отпуснатите едногодишни стипендии за обучение възлиза на близо 40 000 лв.

Отличените участници в конкурса кандидатстват с есе на тема „Аз ще уча и ще успея в България”. Необходимо условие за участие в програмата е зрелостниците да са с отличен успехи да са завършили средното си образование в България през учебната 2013/2014 година.

Сред предпочитаните от стипендиантите специалности са „Архитектура”, „Право”, „Психология”, „Публична администрация и мениджмънт“, „Строителство на сгради и съоръжения”, „Международни отношения и право”, „Сценични изкуства, мениджмънт и продуцентство”, „Международни отношения“, „Информатика и компютърни науки”.

Специалностите са част от общо 21 бакалавърски програми, които Варненският свободен университет „Черноризец Храбър” включи в актуализирания си академичен профил за учебната 2014/2015 г.

Всички студенти, останали извън класирането на стипендиантската програма, могат да използват многобройните възможности за финансови облекчения  след завършване на първия семестър от обучението си.

Практиката на Варненския свободен университет “Черноризец Храбър” и неговото Настоятелство е да предоставят и лични годишни стипендии на социално слаби или изявени в различни области студенти, както и да приемат заплащане на разходите за образование от фирми и браншови организации срещу договор за постъпване на работа след дипломирането.

Стипендиантската програма е част от социалната мисия на университета да подпомага усилията на младите хора да повишават своята конкурентоспособност на пазара на труда и да се реализират успешно в България.

Лауреатите на тазгодишния конкурс вече са записани за обучение в избраните от тях бакалавърски програми. В началото на седмицата те се запознаха с университета и се срещнаха със заместник-ректора по научно-изследователската дейност на ВСУ „Черноризец Храбър“ проф. д-р Павел Павлов, който ги приветства с добре дошли в академичното семейство на хората със свободен дух и волни амбиции.

 

Гледах видеото в YouTubeза практиките на студентите в Германия и се почувствах горда, защото немска адвокатка е научила за България, за нашата култура и традиции. Още помня нейните думи: „Не бях планирала да посетя България, но сега искам да посетя тази страна“. Защо една немска адвокатка би искала да дойде тук, а моите връстници се смущават, когато заговоря за емблематичното Вазово стихотворение („Отечество любезно, как хубаво си ти!“)? Аз искам да уча тук, в моята родина и докато в България съществува Варненският свободен университет и неговите възможности за качествено висше образование, докато аз съм млада, амбициозна и уверена в своите знания, със сигурност ще успея. Повтарях си мотото на Варненския свободен университет: „От нас започва морето на вашите мечти!“ и изведнъж разбрах, че то е метафора на моето бъдеще. Така го разбирам, това откривам, така се припознавам с избрания от мен университет.“, завършва есето си Катрин Георгиева, отличничка от ПМГ "Св. Климент Охридски", град Силистра -  стипендиантка на Варненския свободен университет в специалност „Психология и консултиране“.

 

 „Казвам се Кристина Валентинова Христова на 19 години  от град Генерал Тошево. Приета съм във Варненския свободен университет по стипендиантската програма “Аз ще уча и ще успея в България”.

Тази програма ми дава стимул да продължа и да се докажа пред себе си и всички, които вярват в мен и ме обичат.

Сега съм два пъти по-амбицирана да се реализирам в моята бъдеща професия, защото без труд нищо не се постига.

Варненският свободен университет "Черноризец Храбър" е най-големият частен университет в България и един от малкото ориентирани към студентите и тяхната професионална реализация чрез учебни практики, обмен и опит. Университетът впечатлява и с обстановката си, която е още една от причините да учиш и да се развиваш тук. Кара те да се гмурнеш в морето от знания и да изплуваш готов за живота. От тук започва сбъдването на мечти. Смятам, че във Варненския свободен университет ще получа нужните знания, които ще ми помогнат да се усъвършенствам като човек.

Аз искам да успея в света на музиката, защото тя е всичко, което изпълва дните ми с щастие и ме кара да вярвам в собствените си възможности. Музиката е живот, емоция и любов. С нея са свързани най-красивите ми спомени, най-истинските приятелства и да се надявам моите авторски песни.

Решена съм да се реализирам в България, ще уча и ще работя, за да бъде моята страна такава, каквато е в мечтите ми, а именно държава, в която ще има ред, справедливост, предприемачески дух и икономическа свобода. В нея аз ще имам своето място и принос към всичко постигнато, защото това е моята родина. На нашето поколение се пада нелеката задача да изградим нов живот, да направим България по-добро място за живеене, да дадем на поколенията след нас по-светло бъдеще.

Аз избирам България!“
by ВСУ Черноризец Храбър

Галерия