За ВСУ "Черноризец Храбър"

Варненският свободен университет с три нови споразумения за академичен обмен с университети от Китай

Варна представи България по време на Седмицата за икономически и културен обмен между Китай и страните от Централна и Източна Европа, който се проведе от 8-ми до 11-ти юни в град Нинбо. В проявата участваха 20 града от 14 държави. Част от българската делегация беше проф. д-р Валери Стоянов – заместник ректор по учебната дейност на Варненския свободен университет „Черноризец Храбър“. Представителите на бизнеса, академичните среди и общината, бяха водени от кмета на Варна Иван Портних.

Форумът бе открит от Ли Зиуе, който в приветствието си към гостите напомни, че тази година  Варна и Нинбо отбелязват 10 години от побратимяването си. Той подчерта, че очаква по-активно сътрудничество между двата града. „Вървим в правилната посока, уверен съм, че съвместната ни работа ще продължи с много инициативи”, заяви кметът на Варна Иван Портних. Той представи пред участниците във форума възможностите за инвестиции и сътрудничество с бизнеса, университетите и културните институции в морската столица. Сред гостите на проявата бяха Ли Хикун – генерален секретар на Националната китайска асоциация за сътрудничество със страните от цял свят, посланици, генералният консул на България в Шанхай – Ирина Белева.

Кметовете на Варна и Нинбо подписаха програма за сътрудничество в областта на образованието – 2014 – 2017 г.  Обмен на учители по български и китайски език, обучения, подпомагане на училища и университети в разработването на общи проекти, включително и чрез електронно побратимяване, създаване на интернет платформа за обмен на данни - това са част от темите, включени в програмата.

В рамките на посещението проф. Валери Стоянов подписа споразумение за обучение и обмен на студенти и преподаватели между Варненския свободен университет „Черноризец Храбър“  и три университета от Нинбо – Dahongying University,  Wanli University и NingboUniversity.

 

by ВСУ Черноризец Храбър

Галерия