Защита на данните
За ВСУ "Черноризец Храбър"

Варненският свободен университет ще разработва съвместни програми с университета „Санда“ в Шанхай

Представители на университета „Санда“ в Шанхай посетиха Варненския свободен университет „Черноризец Храбър“. В състава на делегацията участваха г-н Лин Дзин – президент на висшето училище, г-н Сюе Сънгуо – вицепрезидент, г-жа Хуа Хуа – директор „Международно сътрудничество и обмен“ и г-жа Циен Пин – заместник-директор по академичната дейност.

 

В рамките на посещението си китайските гости се запознаха с Варненския свободен университет и проведоха работна среща с представителите на академичното ръководство.

На срещата бяха обсъдени въпроси от взаимен интерес, включващи академичен обмен на студенти и преподаватели, разработване на съвместни бакалавърски и магистърски програми и проекти за културен обмен.

 

Гостите споделиха своя интерес за сътрудничество в областта на международния бизнес, туризма и информационните технологии, както и в създаването на съвместни проекти за културен обмен в рамките на Институт „Конфуций“.

 

Пред множеството от преподаватели, студенти и гости на университета Президентът на ВСУ „Черноризец Храбър“ проф. д.ик.н. Анна Недялкова отправи официално обръщение към партньорите от Китай: „Моето обръщение към гостите ще бъде обръщение към бъдещето, но бъдеще, базирано на историята. Ако някой иска с едно посещение да види поне две от чудесата на света, нека посети Китай. Ако някой иска да се докосне до изконните глъбини на една велика цивилизация, нека погледне теракотената армия на Сиан. Ако някой иска да види епичната воля и сила на един народ, нека погледне китайската стена. Ако иска, обаче да се докосне до небесата на човешкия гений, на волята и силата на човешкия дух в двадесет и първи век, нека посети Шанхай.

Шанхай е един град като водовъртеж, в който с най-бързите си темпове се движи техническия прогрес, културната революция, където с най-бързо се движат всички достижения на човешкия гений, за да бъдат в услуга на човека. Един град, който е събрал на едно място величието на своята космополитност, подредена в импозантните сгради, в многолентовите магистрали, подредени в кристално чистата атмосфера на града във струпаните на едно място техника, много човешка топлина и много висока култура. Радвам се, че ние можем днес, няколко месеца след подписването на споразумението с университета „Санда“ в Шанхай, да посрещнем тук неговото ръководство и да говорим за нашите бъдещи академични цели, за възможностите да си партнираме и да се развиваме по пътя към новите върхове на двадесет и първи век.

Отношенията между България и Китай имат исторически корени и се развиват във дух на постоянно укрепващо партньорство и сътрудничество. В началото на тази година с посещението на Президента на Република България г-н Росен Плевнелиев в Китай и неговите срещи с заместник председателя на Китайската Народна Република Си Дзинпин, беше отбелязан нов етап в развитието на българо-китайските отношения, беше отбелязана 65-та годишнина от установяване на дипломатическите отношения между България и Китай и с целия респект към историята, беше очертан пътя на бъдещето. Бяха подписани редица споразумения и меморандуми за партньорство в сферата на икономиката, на туризма, на културата, на образованието и информационните технологии. Всичко това още веднъж потвърждава волята на двете държави за взаимно политическо доверие, за сътрудничество и взаимно подпомагане. Ние вярваме, че всички тези усилия могат да получат реално измерение тогава, когато са подкрепени от конкретните партньорски отношения между деловите институции. Това днес искаме да направим, на едно прагматично ниво, на нивото на конкретните договорености между две институции, да докажем, че можем да реализираме онова, което се съдържа във волята на политиците.

Нашите контакти могат да бъдат конкретен израз на перспективата, че желаем по големия път да правим малките стъпки, с които ще се срещнат нашите млади хора – младите хора на две приятелски държави.

За нашия университет е чест да посрещне тези скъпи наши гости – представителите на висшето ръководство на университета „Санда“ в Шанхай и да си пожелаем успешно ползотворно развитие на сътрудничеството, което белязахме с подписването на меморандума за партньорство.“

 

Президентът на Университета „Санда“ г-н Лин Дзин направи презентация на висшето училище и сподели впечатленията си от топлия прием и конструктивния диалог с академичното ръководство на Варненския свободен университет.  

 

Още подробности около впечатленията на китайските гости и плановете за партньорство, очаквайте в интервюто на г-н Лин Дзин, дадено в университетския медиен център.

by ВСУ Черноризец Храбър

Галерия