Защита на данните
За ВСУ "Черноризец Храбър"

Студенти по информатика от Варненския свободен университет са в отбора, спечелил голямата награда на Startup Weekend – Varna

Борис Георгиев – първокурсник от специалност „Информатика и компютърни науки“ и Момчил Василев – третокурсник от специалност „Информатика“ на Варненския свободен университет „Черноризец Храбър“ са сред петимата участници в отбора Internet of Varna, чийто проект „Device Web“ спечели голямата награда на Startup Weekend – Varna. Признанието за работата на студентите се случва в годината посветена на предприемачеството и добрите академични практики във Варненския свободен университет.

Състезанието за ИТ предприемачи, утвърдило се като практика в цял свят, се проведе от 30 май до 1 юни в Гранд мол Варна. Startup Weekend е сред най-популярните и работещи инициативи за стартиране на бизнес. Събития от този формат се провеждат всеки уикенд в различни точки на света – от Лос Анджелис до Пекин.

Състезанието събра програмисти, дизайнери и маркетинг специалисти, които споделиха опита и идеите си, сформираха екипи, изградиха продукти и представиха стартиращ бизнес.

Практика е сериозни компании от ИТ да подпомагат формата или да инициират проекти в определена технология или идея, като подпомагат екипите или формата с продуктови награди или различни възможности за мотивация.

Startup Weekend е глобално масово движение на активните предприемачи, които се учат на основите на успешно стартиране на нови начинания. Това е най-голямата общност на предприемачи с над 400 събития в 100 страни по целия свят.

Ето и вълнуващия разказ на победителите в надпреварата:

Всичко започна вечерта на 30 май 2014г. Тогава за пръв път се видяхме с останалите участници в събитието. Когато пристигнахме, бяхме много притеснени, но накрая упоритостта, силната воля и усилията на всеки един от екипа излязоха на преден план.

Първоначално всеки от участниците можеше да предлага идея за проект и всеки можеше да се присъединява към него. Ние избрахме да се присъединим към единия от двата основно хардуерни проекта (от общо над 10 отбора). Сформираха се два големи отбора от програмисти и web дизайнери. Нашият отбор беше най-малкият.

Концепцията на проекта ни беше да направим платформа, която работи с платка „Arduino[i]“, към която са свързани различни по вид датчици (сензори). Сензорите събират информация, която се опреснява на всеки 5 минути, и я изпращат към „облака“, а след това към мобилните приложения. Потребителят може да управлява всички уреди свързани с датчици от смартфона си чрез обратна връзка.  

Вторият ден от събитието започнахме да правим „BETА“ версия на прототипа и на приложенията за телефон (Android, Windows phone). Получихме много важни съвети от менторите, които ни помогнаха много с точното представяне на проекта. В края на работния ден вече имахме изградена платформа и оставаше само да се доизгради интерфейса на мобилните приложения.

Третият ден беше най-напрегнат! Времето летеше, а ние още не бяхме готови. Като в приказка предадохме проекта си в последната минута, обявена за събиране на проектите. Последва гласуване от публиката и  след това от журито. Преди да се обяви победителя на Startup Weekend Varna 2014, бяха връчени няколко специални награди. Най-голямата от специалните награди беше от Microsoft. Присъдиха я на нашия отбор – Internet of Varna.

След еуфорията и радостта от наградата трябваше да се обяви и големия победител. Последва тишина и след това казаха името на нашия отбор. Беше неописуема емоция - всички бяхме много доволни, че са зачели нашия труд и усилия през тези, така дълги, три дни и нощи. Като победители ние печелим финансиране на проекта  за реализацията му.

Искаме да благодарим на всеки един от отбора, защото без участието на някои от нас, проектът нямаше да бъде реализиран. Благодарим на: „158ltd“, “Beehive”, “ICN.bg” и всички останали спонсори, които направиха всичко това постижимо. Непосредствено след награждаването, получихме обаждане от двама инвеститори, които имат интерес към нашия продукт и искат да реализираме идеята.“

Отбор: Internet of Varna / Проект: Device Web

Борис Георгиев - Hardware Developer

Момчил Василев - Backend Developer

Юлиян Сапунджиев - Software Developer

Христо Христов - Frontend Developer

Иван Чолаков - Marketing And Management

 

 

 

 

[1] Ардуино е малка платка с огромни възможности и отворен код. Снабдена с мощни ATmega микроконролери, Ардуино изпълнява ролята на "мозъка" на роботи и интерактивни проекти. Ардуино може да "усеща" заобикалящия го свят с помощта на различни сензори (напр. за звук, светлина, докосване, движение и др.) и да реагира на промени в заобикалящата среда (напр. като задвижва електомотори и командва уреди издаващи звук или светлина).by ВСУ Черноризец Храбър

Галерия