Защита на данните
За ВСУ "Черноризец Храбър"

Студенти от Варненския свободен университет учредиха правно сдружение

Сдружението за правно развитие „Юстиция“ е създадено на 9 май, а през изминалата седмица неговите членове имаха и първата си публична изява. В сдружението участват студенти от III до V курс от специалност „Право“ във Варненския свободен университет „Черноризец Храбър“. „Създадохме сдружението, за да се превърнем в посредник между работодателите в различните гилдии на юридическата общност и младите специалисти. Имаме волята да бъдем активни в процеса на сближаването на правното образование с практикуващите юристи в различните сфери на правната дейност.“, обясниха младите хора.

Вече са налице и първите контакти с наши и международни организации, за  да се подпомогнат студентите по право в намирането на стажове.

„Студентите по право срещат трудности с намирането на стажове, което е свързано най-вече с лошата информираност за възможностите, които се предлагат“, сподели съдия Диана Митева от Окръжен съд - Варна. Тя посочи, че младежите, които учат право във Варненския свободен университет, са инициативни и любознателни. За това дейността на сдружение „Юстиция“ е насочена към тези, които полагат усилия да станат добри юристи.

„Планираме да организираме и лятно училище, на което да поканим студенти от всички юридически факултети в страната. Мислим да е през септември“, разкри един от членовете на организацията Симона Шангова. Амбициите на студентите обаче не приключват с помощта на колеги да започнат стаж. „Ще се постараем да изградим облика на младите хора във Варна“, категорична е Михаела Пенчева - председател на сдружението.

Младите юристи споделиха намерението си да създадат партньорски мрежи на национално и международно ниво и да работят за превенция на насилието над жени и деца.by ВСУ Черноризец Храбър

Галерия