За ВСУ "Черноризец Храбър"

Проф. Ричард Макдоналд: „Участниците в майсторския клас „Бизнес лидерство и предприемачество. Добри практики.“ са ерудирани хора, на които им личи, че имат поставени цели пред себе си.“

Проф. д-р Ричард Макдоналд – доктор по икономика от Университета в Бингхемптън, преподавател по икономика в  Университета “Сейнт Клауд”, Минесота. Член е на съвета за икономическо образование, участвал е в работна група за изготвяне на общи държавни стандарти в социалните науки към Съвета на инспекторите в държавните училища и в комисията за социални науки към Националния съвет за професионални стандарти в преподаването. Член на комисията за национално оценяване на напредъка в образованието по икономика.

 

Проф. Макдоналд е автор на множество научни разработки в областта на икономиката.

 

 

Интервю на Калоян Калев – студент 2-ри курс, специалност „Право“, ВСУ „Черноризец Храбър““

 

 

- Проф. Макдоналд, какви са впечатленията ви от участниците в майсторския клас „Бизнес лидерство и предприемачество. Добри практики“?

 

-  Чудесни са! Смея да твърдя, че това са едни доста ерудирани хора, на които им личи, че имат поставени цели пред себе си. Сред тях има, както студенти, така и бизнесмени, които имат достатъчно качества, за да преследват една успешна кариера в публичния сектор. Според мен това са бъдещи предприемачи, мениджъри и ръководители!

 

- Темата, която представяте пред аудиторията е свързана с предприемачеството в публичния сектор. През последните години у нас понятие като „публично-частно партньорство“ се превърна в синоним на корупцията, има ли място предприемачеството в публичния сектор, според вас?

 

- Да, мисля, че има, но ако погледнем ситуацията през призмата на вашия проблем с корупцията, едно такова начинание би било доста трудно. Поради тази причина са необходима по-сериозни мерки за справяне с този проблем, за да може да се даде път на предприемачетвото в един по-широк план. Това, от своя страна, сериозно би подпомогнало икономическото развитие на България.

 

- В България има стажантска програма за работа на младите хора в публичната администрация, смятате ли, че това може да бъде  успешен старт за един бъдещ предприемач? - Определено да. Една такава стажантска програма би била от изключителна полза за студентите, които искат да се развиват в тази посока. Изобщо стажантските програми са нещо много добро за студентите.

 

-  Могат ли добрите практики да бъдат успешно приложени от едни икономически условия в други?

 

- Да, но зависи за какво говорим. Това може да се случи само при определени обстоятелства, говоря за икономики, които са сродни по между си. Например би било доста трудно някои от  икономическите похвати от САЩ да бъдат прилагани тук в България, защото просто разликите в икономическото състояние са много големи. Тук по-скоро можем да говорим не за копиране на една или друга успешна практика, а за търсене на различни пътища за обмен на идеи, които да се развиват, съобразени с българските условия.

 

-  Искам от името на моите колеги да ви благодаря, че споделяте вашия опит, кога да ви очакваме отново във Варненския свободен университет?

 

- За мен е удоволствие. Относно следващото ми посещение не мога да кажа с точност кога, но се надявам в средата на месец юни отново да бъда тук.by ВСУ Черноризец Храбър

Галерия