Защита на данните
За ВСУ "Черноризец Храбър"

Студенти по архитектура ат ВСУ с първа награда в националния финал на международния конкурс

Студенти по архитектура от Варненския свободен университет „Черноризец Храбър“ спечелиха първа награда в националния финал на 10-тото юбилейно издание на международния конкурс "ИЗОВЕР Мулти-Комфортна Къща".

Приключи националният етап на 10-тия юбилеен международен конкурс за студенти по архитектура "Изовер Мулти-Комфортна Къща", на тема: "Училище на Бъдещето". В съревнованието на идеи и знания се състезаваха студенти от архитектурните факултети на 3 Висши учебни заведения в страната: Варненският свободен университет "Черноризец Храбър", Висшето строително училище "Любен Каравелов" и Университета по архитектура, строителство и геодезия в София. Финалът се проведе на 23 април в х-л Новотел, гр. София.

Конкурсът се провежда за пръв път в Банско през 2005 г. В последното издание за участие са регистрирани над 1500 регистрирани студенти от над 100 университета. Форумът предоставя възможност на участниците да покажат и развият своите идеи на тема устойчива архитектура, енергийна ефективност, пасивни сгради и комфорт, както и да обменят опит с колеги от над 20 държави по време на международния финал.

Темите в конкурса са отзвук на съвременните търсения в световната архитектурна практика – разработване на концепции за хотел, еднофамилна къща, училище, офис сграда, съживяване на изоставена градска тъкан, небостъргач и трансформиране на индустриални в жилищни зони, за да се стигне, днес, до създаване на визия за "Училище на Бъдещето" – архитектурно и общочовешко предизвикателство, с цел зараждане на импулс за промяна в съзнанието на децата, в хармония с природата. Комплексността на задачата се подсилва и от необходимостта за проучване, както на културните и климатични дадености – проектният терен е разположен в рамките на "екологичен" град, който предстои да бъде изграден в гр. Газиантеп, Турция, така и концепцията "Изовер мулти-комфортна къща", базирана върху принципите на "пасивното" строителство и осигуряване на оптимален жизнен комфорт.

В журито на конкурса участваха проф. д-р арх. Боряна Генова – преподавател в катедра "Жилищни сгради" в УАСГ, гр. София; арх. Георги Николов - сертифициран дизайнер на пасивни сгради, председател на УС на ИГ Пасивни сгради България, управител на архитектурно "Студио АРХЕ", гр. София; г-жа Мария Кухтева – управител на Сен Гобен Констракшън Продъктс България, направление Изовер; арх. Жулиян Начев – сертифициран дизайнер на пасивни сгради, акредитиран като LEED Green Associate, основател "Начев и Партньори", гр. Варна; арх. Зорница Петрова – представител от съвместен екип с арх. Георги Грозданов и арх. Ивайло Александров, спечелил специална награда на международното ниво на конкурса през 2012г.

Наградени бяха три проекта, които получават правото да представят България на международния финал в гр. Букурещ в края на м. май, в който ще участват 22 държави.

На първо място се класира проектът на петокурсниците от Варненския свободен ениврестиет „Черноризец Храбър“ Валентина Петрова и Калоян Димов. Стедутите ще представят България на международния финал на конкурса. Проектът им се отличава с минималистично, компактно, фунционално, добре обосновано, мащабирано и прецизирано решение, стъпило задълбочено върху концепцията за "Мулти-комфортна къща".

На 2-ро място се класираха Поля Димитрова и Георги Добрев, студенти V курс в УАСГ, гр. София, а на трето Вяра Стоянова и Лъчезар Георгиев, студенти V курс във ВСУ "Любен Каравелов", гр. София.by ВСУ Черноризец Храбър

Галерия